FOTO: Sv. Stipan Prvomučenik proslavljen u Gorici

Davno je župnik drevne župe sv. Stipana, blage uspomene, fra Blago Babić -Spužević, zapisao sljedeće: „Župa Gorica jest odveć stara. Sačuvala je živa predaja u narodu činjenicu tu, da je triput crkva građena na mjestu, kamo se sadašnja župna crkva nahodi. Veli se, da je prva crkva bila odveć velika i krasna, koju su Turci po fetu ili svojoj okupaciji srušili; druga je bila malena, koju su srušili župljani, kad su ovu sadanju dovršili, buduć okolo nje ova sagrađena bila. Ova crkva jest najprva u Hercegovini, s desne strane Neretve rijeke sagrađena, od onoga vremena, od kojeg je sloboda dana bila po Sultanima, da se mogu kršćanske bogomolje graditi. Kao što su prve dvie crkve bile na čast Svetog Stjepana P. Mučenika podignute, tako je i ova, čija se godovina slavi, sa velikim sjajom i navalom puka našega i dalmatinskoga, na 3. kolovoza svake godine“.

I doista mnogi dođu i danas sv. Stipanu u Goricu iz različitih razloga, ponajvećma radi duhovne okrjepe koju mogu naći u svetim sakramentima i svetim misama koje se svečano slave u trodnevnici i posebice na svetkovinu patrona ove župe, 3. kolovoza. Tako je bilo i ove godine.

Na svetkovinu svetog Stjepana svečano misno slavlje je predvodio vikar Hercegovačke franjevačke provincije dr. sc. fra Ivan Ševo, a župni zbor je skladno pjevao. U posljednje vrijeme ovu svetkovinu prate i različita kulturna zbivanja, tu je tradicionalni susret klapa koji se svake godine održava u Stipandanskim danima, a sve to organizira Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići.

Pet klapa uresilo je večer u petak 31. srpnja 2015. u staroj crkvi u Gorici izvrsnim izvedbama tradicionalnih dalmatinskih pisama (bijahu to klape: Ćakula iz Splita, dva Posuška Zvizdana, sv. Mihovil iz Prološca i domaćini Bratovština Gorica-Sovići). Slavilo se i družilo uz pismu duboku u noć na ranču Mire Milićevića Škice.

Prekrasno je bilo i s glumcem Joškom Ševom u Šamatorju u Gorici u subotu 1. kolovoza 2015. Fantastičnom predstavom Govorite li hrvatski…, mnoštvo oduševljenog puka dugim i zanosnim pljeskom ispratilo je ovog redovitog profesora u trajnom zvanju na Fakultetu dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.. Večer je bila posvećena pok. Zvonki Bušiću Taiku. Svi su zatim pogledali izložbu umjetnina koja je za ovu prigodu postavljena od djela iz fundusa Bratovštine sv. Stipana. Slike i skulpture su tu dar mnogih koji su izlagali u Galeriji u Gorici: Drago Bušić, fra Vinko Mikulić Bajević, Anđelko Mikulić, Zdenko Galić Vicić, Stjepan Mikulić Bili, fra Tihomir Bazina, Ivana Mikulić, Andrijana Mlinarević-Cvetković, Dragana Nuić Vučković, Magdalena Džinić Hrkać, Saša Šantić, Mario Šunjić, Branko Širić, Ilija Skočibušić, Ivan Vlašić, Robert Tomić, Kristina Kramer Ćavar, Vesna Ujević i mnogi drugi …

Svitnjaci u Gorici neizostavni su dio svetkovine sv. Stipana Prvomučenika. Svake godine uoči feste svetoga Stipana, 2. kolovoza, na svetkovinu Gospe od Anđela zaštitnice Imotskoga i okolice, hrabri i odani momci duž cijele serpentine Zavale, ceste iznad Gorice, pale svitnjake. je i tradicionalni tzv. Stipanjdanski dernek, narodno veselje na sam Stipandan u Gorici.

IMG_0697_resize IMG_0702_resize IMG_0710_resize IMG_0716_resize IMG_0721_resize IMG_0728_resize IMG_0753_resize P7317580_resize P7317618_resize P7317621_resize P7317622_resize P7317624_resizeIMG_0403_result_resize IMG_0579_result_resize IMG_0565_result_resize IMG_0564_result_resize IMG_0562_result_resize IMG_0561_result_resize IMG_0559_result_resize IMG_0548_result_resize IMG_0547_result_resize IMG_0533_result_resize IMG_0526_result_resize IMG_0492_result_resize IMG_0478_result_resize IMG_0473_result_resize IMG_0469_result_resize IMG_0466_result_resize IMG_0461_result_resize IMG_0454_result_resize IMG_0435_result_resize IMG_0432_result_resize IMG_0427_result_resize IMG_0423_result_resize IMG_0419_result_resize IMG_0416_result_resize IMG_0407_result_resize

11 komentara

 1. Zar se više za derneke ne govori misa??????????????? Ili se samo ne slika, drži se do privatnosti i svetosti. Ili nije interesantno.
  Vidim neki dan za Sv. Iliju u Tihaljini “Tialjsko silo” nigdi mise. Svega ima ali nigdi slike sa mise.

  Like(5)Dislike(0)
 2. Nema nista lipse nego vidit kako se drzi do obicaja, jedinstva i sloge, kulturnih dogadaja i nadasve svetkovina.
  Sveto Stipane cuvaj nas i štiti!

  Like(2)Dislike(1)
 3. i slikon ste najlipši dili glasom!

  Like(3)Dislike(1)
 4. posebno je bilo lijepo na današnjoj svetoj misi u 11 sati i mislim da je ovo vrhunac proslave sv. Stipana kojeg štujemo od davnina. Oduvijek su bile trodnevnice i pučka misa na sv. Stipana i s posebnom radošću smo odlazili na to. Ovi popratni sadržaji u zadnje vrijeme pokušavaju se nametnuti ispred ovoga kao što vidimo po ovim fotografijama, proslava sv. Stipana su tri uočnice i sveta misa na samog Stipana.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Prekrasno i danas i u trodnevnici i u uočnici, sve krasno
  Baš ovako kako je napisano
  Od fran Blage pokojnega do fra Stipe trenutnoga

  Like(1)Dislike(0)
 6. Danas je u Gorici fra Ševo bio dug i dosadan!

  Like(0)Dislike(2)
 7. sve dobro kod škice fenomenlno cist zrk ledin okolo šuma i ledine

  Like(1)Dislike(0)
 8. Svaka čast Šimića susretim, ali ovo su puno bolja i posjećenija kulturna događanja. Šimića susreti su stereotipni i dosadni

  Like(0)Dislike(0)
 9. Ovo u staroj crkvi sv stjepana u gorici vraca me u dane djetinjstva.Tako sam radosna kad ovo sve vidim prekrasno.Tu su moje lijepe uspomrne prve pricesti krizme isvetih nedjeljni misa.Hvala Anti Maricu i svima koji su sudjelovali da ovo lijrpo utede.Sada sa tugom palim svijece i polozm cvjece pomolim se za moje pokojne Poru i Macu i oszalrkoji pocivaju u najlepsem samatorju.Pkoj im vjecni.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.