FOTO: Svečano zatvoreni 52. Šimićevi susreti

Svečanom akademijom i misom zadušnicom za braću Šimiće svečano su u petak, 8. svibnja, 2015. godine zatvoreni 52. Šimićevi susreti. Zadnji dan manifestacije započeo je susretom književnika s učenicima u osnovnim i srednjoj školi općine Grude. Sv. misu slavio je drinovački župnik fra Bože Milić. Program svečane akademije vodila je Maja Lasić, koja je večer započela Šimićevom Opomenom, a himnu je otpjevao zbor Osnovne škole Drinovci. Saborski zastupnik Goran Marić obratio se prisutnima u ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke.

Predavanje o A.B. Šimiću održao je akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Akademik Damjanović osvrnuo se posebno na matičina izdanja Šimićevih djela kroz povijest. Matica hrvatska je još 1933. godine kao svoje izvanredno izdanje ponudila Šimićeve Izabrane pjesme, a Matičin poznati niz Stoljeća hrvatske književnosti prije tri godine pod istim je naslovom izdao dvije Šimićeve knjige. Između ta dva izdanja bilo ih je s Matičinim znakom još nekoliko, rekao je akademik, 1933. Matica je objavila knjigu na njemačkom s dvije Šimićeve pjesme, 1963. u poznatom nizu Pet stoljeća hrvatske književnosti kao 99. knjiga pojavio se izbor proze i poezije A.B. Šimića. Godinu dana kasnije 1964. u Maloj knjižnici Matice hrvatske kao 23. knjiga pojavila se Šimićeva pod naslovom Pjesme i eseji. Matica je 2008. u Parnas biblioteci izdala Izabrane pjesme A.B. Šimića. Najopsežnije Matičino predstavljanje Šimićeva djela desilo se u sarajevskom ogranku MH, koji u svom ciklusu Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga kao 22.,23., i 24. knjigu nude opsežan izbor Šimićevih djela – u jednoj knjizi stihova i dvije knjige proze. Iz ovoga vidimo da je Matica poklanjala doličnu pažnju pjesniku za koga se uvijek ističe da je među najboljim u ukupnom trajanju hrvatske pjesničke riječi, zaključio je akademik Damjanović.

Večer su uljepšale i glazbene točke klape Bratovština. Nagradu za najbolje mlade pjesnike do 25 godina dodijelio je Draženko Vranješ predsjednik Općinskog vijeća Grude, a dobitnice su Mia Prlić, Petra Rupčić i Martina Pandžić iz osnovne škole. Iz srednje škole dobitnice su Ivana Kalfić, Nera Meliš i Anamarija Čolak. Dobitnica nagrade sa sveučilišta je Martina Radoš sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nagradu Antun Branko Šimić, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne dobio je Ante Zidrum za roman Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.. Nagradu mu je dodijelio predsjednik DHK H-B prof. Ivan Sivrić. Zidrum je rekao da je do sad dobio mnogo nagrada, ali da mu ova zbog samog imena mnogo znači, kao i zbog činjenice da su mu je dodijelili kolege. Večer su svojim stihovima obogatili i pjesnici Miljenka Koštro, Marina Kljajo Radić, Tomislav Žigmanov, Miroslav Mićanović i Dragan Marijanović. In memoriram prof. Krešimiru Šegi izrekao je književnik Miro Petrović. Posljednju zahvalu svima sudionicima, organizatorima i posjetiteljima ovogodišnjih, iznimno posjećenih susreta dao je predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Na kraju večeri voditeljica je prisutne pozvala na izložbu učeničkih radova i prigodni domjenak.

Izravni prijenos Akademije prenosio je prvi.tv.

DSC_8029 DSC_8033 DSC_8053 DSC_8065 DSC_8070 DSC_8084 DSC_8120 DSC_8127 DSC_8137 DSC_8143 DSC_8168 DSC_8172 DSC_8176

8 komentara

 1. Puno sam vidio, dosta organizirao ali ovogodišnji 52. Šimićevi susreti su po svemu, i po kvaliteti programa, sudionicima, gostima i po posjećenosti, sami vrh kulturnih manifestacija u Hrvatskoj i BiH. Daleko ispred sličnih – pravi zreli 52. godišnjak. Prvi put sam u Šimićevim Drinovcima i očaran sam svime. Doista pravo čuđenje. Smeta doista slaba medijska prezentacija: nigdje HRTa i HINE – ni riječi, sramota, doista! (eto gosp. Goranu Mariću zastupničkog pitanja i pokrovitelju gosp. Josipu Leki) Zar Šimić nije vrh hrvatskog pjesništva? Sramota! A i vaši mediji u Bosni i Hercegovini (BHTV, FTV, radijske postaje, novine itd.) slabo ili gotovo ništa. Sramota! Trebali ste pozvati u goste onog Incka da zorno vidi diskriminaciju statusa i položaja hrvatskog naroda u BiH. Trebali ste, ali svejedno čestitam na svemu. Čestitke prijatelju Zirdumu na zasluženoj nagradi!

  Like(4)Dislike(0)
 2. Je im puna sala a Boljava ne uzorana. Tako je kad seljačine počnu volit kulturu a neznaju se ni najist da valja. Ovi bradonja mi je tipični drinovčanac.

  Like(0)Dislike(3)
 3. Interesira me da li je Draženko Vranješ pročita i jednu knjigu. Bili smo skupa u razredu nije pročitao ni lektiru. Mislim da bi nagradu trebao dodjeljivati netko tko se razumi u književnost. Hvala lijepa.

  Like(2)Dislike(2)
 4. Bilo je i boljih susreta prije par godina ali i ovi su odlični!

  Like(0)Dislike(0)
 5. Sve redom pozitivna događanja tijekom Šimićevih susreta,
  a posebno, lijepo napisana knjiga samozatajnog i skromnog gosp. Petra Majića!

  Like(2)Dislike(0)
 6. plisko, ne samo što si plisnav i smrdljiv, nego si i glup. Pa, ne će valjda intelektualci orati Boljavu, kada ima takvih volova i konja koji oru. Šta ćeš onda ti radit, ne ćeš valda samo past i zobat?
  Stoga je normalno da intelektualci pune dvorane, a ne sale, hajvanće jedno!

  Like(2)Dislike(0)
 7. Pratri u prvom redu I glavni a Leko pokrovitelj.
  Ne ide to jedno sa drugim.Svaka cast Fratrima I krscanskom narodu
  a leko I njegovi dobro se znade tko su I sto su.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Plisko ima li igdi nabaviti te knjige o Drinovcima??? Svi pričaju da je čudo – knjiga a niđe je( u Grudin, Imockom, Ljubuškom, Mostaru, Međugorju,…) na prodaji. Ili su to Drinovčani pisali samo za Drinovčane? – a plisko ne bi ni čudilo od nji!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.