FOTO: U Blaževićima proslavljen sv. Luka – zaštitnik crkve

Srijeda, 18. listopada. Dan vedar. Vrijeme ugodno i toplo. Da će danas biti svečano dalo se naslutiti već od ranog jutra gdje je mnoštvo automobila iz pravca Drinovaca i Sovića stizalo u Blaževiće.

Osjećaj ponosa i radosti bio je vidljiv na licima Blaževićana i Kongorana jer se danas slavi sveti Luka, zaštitnik njihove filijalne crkve, a ujedno i proslava završetka obnove ove crkve. Crkva sv. Luke u Blaževićima sagrađena je 1988., a posvećena 4. lipnja 1989. Plan crkve izradio je arhitekt Ivan Spajić, a radove je vodio tadašnji župnik fra Dobroslav Begić.

Sveto misno slavlje, koje je započelo u 11,00 sati, predvodio je fra Bože Milić. On je glavni „krivac“ za ovako prekrasnu crkvu koju su Blaževićani i Kongorani izgradili pod njegovim vodstvom.

Rekonstrukciju ove crkve započeo je u ljeto 2016. U koncelebraciji s fra Božom bili su fra Josip Mioč i don Slavko Majić.

Misno slavlje svojim pjevanjem obogatio je župni zbor iz Drinovaca i Bilog Greba, pod ravnanjem fra Velimira Bagavca.

U svojoj dojmljivoj i nadahnutoj propovijedi fra Bože je istakao svetog Luku kao evanđelista Kristove blagosti. Potakao je okupljene vjernike da se ne predaju očaju nego da budu borci u životu.

Na kraju svete mise riječi zahvale uputio je župnik fra Josip Mioč nakon kojega je fra Bože blagoslovio sve predmete koje su vjernici donijeli i okupljeni puk Božji.

Nakon svete mise domaćini, stanovnici sela Blaževići i Kongora, pripremili su za sve okupljene objed. Uz dobro ozračje te dobru hranu i pjesmu vrijeme je brzo prošlo i stigla večer.

Veliko hvala stanovnicima ovih sela što su svim hodočasnicima iskazali dobročinstvo i srdačo ih dočekali. Od srca neizmjerno hvala za svaki dar kojega su vjernici i institucije ugradili u izgradnju i obnovu ove crkve, priopćeno je iz župe Drinovci.

9 komentara

 1. Svaka čast!

  Like(7)Dislike(1)
 2. Bravo.svaka cast!!

  Like(6)Dislike(0)
 3. Nisam jučer ali bija sam neki dan, e baš su uredili crkvu – svaka čast Blaževćani, svaka čast fratri! Kad fratri nisu lini i narod je radišan

  Like(8)Dislike(1)
 4. Sve je lijepo ali Ljubo Grizelj sve upropasti sta Ce vam ovaj 🐒

  Like(7)Dislike(8)
 5. bilo ko da dode umjesto ljube bio bi isti opet bi pljuvali po njemu

  Like(7)Dislike(4)
 6. Robo disi

  Like(3)Dislike(0)
 7. Svaka čast,žao mi što ñisam blize

  Like(2)Dislike(0)
 8. Onog pajde što iz dvi čaše pije hahahaha ožednio hahahaha

  Like(0)Dislike(0)
 9. Bravo! Kad narod ima dobre pastire čuda se događaju…svaka čast.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.