FOTO: U Drinovcima održana kulturno-turistička manifestacija Dani uz rijeku Trebižat

Nakon olujne subote i kišne nedjelje bila je upitna organizacija  kulturno – turističke manifestacije “Dani uz rijeku Trebižat (Tihaljina – Mlade – Trebižat)” koja je održavana na lokalitetu Krenica – općina Grude 07.08.2016.godine. Međutim, uz sve vremenske neprilike organizatori: Referentna grupa – Čapljina, ŠRD “Amur” Drinovci – Grude i Hrvatski biciklistički klub “Drinovci” nisu odustajali od zakazane manifestacije. U nedjelju popodne oblaci su se razišli nad Krenicom, sunce zasjalo, a okupljene ekipe upalile roštilje i vatre za spremanje brudeta. Svaka od ekipa (njih osam) imala je na raspolaganju kotlove, plinska kuhala, roštilje, a svoje riblje pripravke, začine i mirodije čuvali su kao najveću tajnu.

S prvim dimom i mirisom pečene pastrve mještani Drinovaca i Gruda su počeli pristizati na jezero Krenicu. Znatiželjni posjetitelji i gurmani dobre ribe stali su u red da kušaju pastrvu s roštilja dok ne bude gotov brudet koji se tek počeo pripremati. Dok su posjetitelji uživali u pečenoj pastrvi, ekipe su bile zaokupljene pripremom brudeta. Svaka ekipa imala je svoju priču, naravno ribarsku, sve u superlativu i s dozom malih tajnih velikih  ribarskih meštara. Kako se brudet krčkao u kotlovima tako je i atmosfera rasla, a raspjevana pjevačka skupina “Neretvanski bećari”, uz pratnju harmonike i gitare, dodatno su podizali atmosferu i stvarali pravu riblju feštu. S pjesmom i mirisom pečene ribe vrijeme je brzo prolazilo, a ekipe su dodavale brudetu posljednje sastojke koji će ih odvesti do pobjedničkog postolja. Za to vrijeme stručni žiri ocjenjivanja, sastavljen od dobrih poznavatelja ribarske spize, usuglasio je kriterije ocjenjivanja, te se predao kušnji i ocjenjivanju pripremljenih ribljih specijaliteta.

Nakon izjednačene borbe, žiri je donio konačnu odluku: prvo mjesto osvojilo je ŠRD “Amur” Drinovci – Grude, drugo mjesto ŠRD “Bjeleve” Čapljina i treće mjesto “Modro Zelena ZB” Metković.

Uz dodjelu pehara nagrađenim, svim ekipama i sudionicima brudetijade organizatori su uručili zahvalnice i zahvale donatorima i sponzorima: Federalnom ministarstvu kulture i športa, općinama Čapljini, Ljubuški i Grude kao domaćinima te nevladinim organizacijama i pojedincima koji su podržali manifestaciju. Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna i prepoznatljiva za  sve tri općine kroz koje protječe Tihaljina – Mlade – Trebižat, svim ekipama i posjetiteljima organizatori su se još jednom zahvalili i poručili da se vidimo i dogodine na ovom ili nekom drugom lokalitetu uz rijeku.

IMG_1436 IMG_1470 IMG_1503 IMG_1550 IMG_1557 IMG_1594 IMG_1604 IMG_1615 IMG_5035 IMG_5177 IMG_5196 IMG_5252 IMG_5294 IMG_5295 IMG_5298 IMG_5313 IMG_5331 IMG_5349 IMG_5367 IMG_5369 IMG_5417 IMG_5432 IMG_5472 IMG_5504 IMG_5541

8 komentara

 1. Čudi me kako nema Zvonke Šumskog ?????

  Like(2)Dislike(1)
 2. Za svaku pohvalu, manifestacija na nivou! Lijepo druženje,vesele ekipe… Što više organizacija raditi, a Općina i Županijia trebaju prepoznati važnost manifestacija koje se organiziraju te im potpomoći da uspiju u što boljem izdanju ?

  Like(10)Dislike(0)
 3. Steta sto nije malo bolje medijski pokriveno bilo sigurno bi doslo jos vise naroda

  Like(5)Dislike(0)
 4. Nisam imao pojma za ovo, a dosao bi.. Izgleda odlicno druzenje i natjecanje??

  Like(5)Dislike(0)
 5. Nu me, Is’a ti!

  Like(0)Dislike(2)
 6. Vidiš lio se od moje glave?

  Like(0)Dislike(0)
 7. Na znanje svima:Naša rijeka se zove
  MATICA ( od izvora u Pološcu do Zmijavaca i Runovića se zove Vrlika (Vrljika )a od Runovića do Peć mlina se zove M A T I C A ).A ako je se već manifestacija održavala u Drinovcima onda je trebalo svakako uvažit gore navedenu činjenicu i ime naše “rike Matice” nadodat navedenom naslovu.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Dani Krenice a kakve veze ima to sa rjekom.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.