FOTO: U Gorici održana 10. područna duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda

Područno vijeće Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) Hercegovine, u suradnji s mjesnim bratstvom OFS Gorica organiziralo je u utorak 25. Kolovoza 2015., na svetkovinu sv. Ljudevita suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, duhovnu obnovu za sve svjetovne franjevce.

Duhovna obnova održana je u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u župi Gorica Sovići a sudjelovalo je preko 400 svjetovnih franjevaca – trećara, kao i brojni župljani ove župe. Sudjelovalo je 10 bratstava koji su kanonski oblikovana (Široki Brijeg, Mostar, Čitluk, Međugorje, Čerin, Kočerin, Posušje, Drinovci, Humac, te domaćini iz Gorice) i dva bratstva koja su u osnivanju, a to su Vitina i Posuški Gradac.

Na samom početku programa s par prigodnih riječi obratio se župnik župe Gorica Sovići, fra Stipe Marković, koji je pozdravio sve prisutne, a nakon njega i područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović, koji je također pozdravio sve i izmolio Zaziv Duha Svetoga. Nakon njih prisutnima se obratila područna ministra Ankica Zelenika. – Upućujem riječi zahvale domaćinima, bratstvu Gorica, koji su srdačno prihvatili poziv područnog vijeća da budu domaćini ove duhovne obnove. Pozdrav upućujem i ovdje nazočnoj nacionalnoj ministri Matei Galić. Posebno se zahvaljujem fra Josipu Vlašiću, Mariji Brekalo – Brnadić i prošlom područnom vijeću koji su započeli s ovim obnovama, kao i svima onima koji su pomogli u organizaciji dosadašnjih ovakvih događaja, jer je ovo već deseta duhovna obnova koja svaki put daje bogat i obilan plod, kazala Ankica.

Nakon pozdravnog uvoda uslijedio je predavanje fra Sretana Ćurčića na temu: „Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!“ – Zavjetovali ste se na evanđeoski život. Nemojte strahovati što će biti sutra, nego prepustite svoju budućnost Bogu. Neka se Bog za to sekira. Nemojte očajavati na svoj život, jer uvijek se pruža prilika na novi početak. U sebi nemojte držati zavist, srdžbu, ljubomoru… samo ćete sebi naškoditi. U čovjeku pokušavajte gledati dobro, jer u svakom čovjeku ima neka klica dobra samo je treba pronaći. Ako u čovjeku ne možete pronaći dobro, ili ako ne možete materijalno pomoći onda se pomolite za njega. Imaš neku tešku bolest, ako si obolio i teško se nosiš s tim, možda je to baš milosni trenutak. Možda te tada Bog baš želi kušati kako bi osnažio svoju vjeru, možda je to prilika za kraljevstvo nebesko. Čeznite svaki dan i tražite mir srca. Vjerojatno svi znate da je naš serafski otac, sv. Franjo napisao 28 opomena. Više od 15 opomena počinje s riječju blago, blago onome… Njegove su opomena duboke te pogađa svakog od nas i svatko se može pronaći, istaknuo je fra Sretan u svojoj propovijedi.

Duhovna obnova nastavljena je molitvom krunice, pristupanjem sakramentu ispovijedi i sv. misom koju je predvodio fra Sretan Ćurčić uz koncelebraciju devet svećenika. Krunicu su predmolili članovi OFS-a Gorica, a svojim pjevanjem dodatno uveličali članovi glazbene sekcije Frame Gorica – Sovići. Župni zbor župe Gorica – Sovići obogatio je pjevanjem sv. misu. Misna čitanja čitali su članovi bratstva iz Gorice a molitvu vjernika članovi područnog vijeća OFS-a.

Ova predivna večer uistinu je završila na najbolji mogući način – klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Kroz klanjanje Isus nas poziva da budemo svjedoci evanđelja u ovom nemirnom svijetu. Mnogi su kroz ovo klanjanje stupili u dijalog s Bogom te izišli ohrabreni, promijenjeni i ojačani.

Ministra OFS Gorica, Milena Bošnjak, zahvalila se svim bratstvima, trećarima i njihovim duhovnim asistentima koji su došli na ovu duhovnu obnovu. Riječi hvale uputila je predavaču i predmolitelju misnog slavlja fra Sretanu, kao i svim ljudima koji su pomogli da na najljepši mogući način ugoste u Goricu veliki broj svjetovnih franjevaca.

Radost i vedri franjevački duh koji se među okupljenima osjećao već pri samom dolasku nastavio se bratskim druženjem i zajedništvu uz bogatu zakusku.

Područno vijeće OFS-a Hercegovine u suradnji s mjesnim bratstvima dva puta godišnje organizira područne duhovne obnove. Jedna se održava na svetkovinu sv. Ljudevita, a druga prve subote u Korizmi. Ove duhovne obnove prilika su i za susret braće i sestara iz cijele Hercegovine i produbljivanje bratskih i prijateljskih odnosa. (svjetovni-franjevci.info)

DSC_0004 DSC_0010 DSC_0027 DSC_0035 DSC_0046 DSC_0059 DSC_0074 DSC_0145 DSC_0171 DSC_0177 DSC_0217 DSC_0246 DSC_0250 DSC_0262 DSC_0264 DSC_0268 DSC_0276 DSC_0284 DSC_0285

27 komentara

 1. Kad će se u mojoj župi Grude i slično nešto desiti, moj Bože?!
  Čestitam

  Like(2)Dislike(2)
 2. jada velikoga. čisto sranje

  Like(3)Dislike(3)
 3. Nemoj vrijeđati ljude koji vjeruju u Boga i idu na svete sakramente.
  Neodgojen si i neotesan beskičmenjače.

  Like(3)Dislike(3)
 4. U crkvu idu samo neandertalci

  Like(2)Dislike(3)
 5. Oslobodi Bože ovakvih komentara! Pa zar smo dovde došli da na ovakav divan članak pišemo ovakve prostote? Ako se nema što normalno napisati, pohvaliti, konstruktivno kritizirati…šutite, nemojte sablažnjavati normalan svijet. Božji blagoslov!

  Like(4)Dislike(2)
 6. BOG JE ZA MALU DJECU

  Like(2)Dislike(3)
 7. Bože moj jesu li ovi što pišu komentare pročitali članak-propovjed fra. Sretena. Tešo mi je ovo uopće komentirati ali ipak ću se pomoliti za njih jer samo im Bog može pomoći. Sama sam bila sudionik slavlja i na to sam ponosna. Čestitam svima aposebno domaćinima, bratstvo župe Gorica-Sovići.

  Like(3)Dislike(2)
 8. Katotalibani slave fiktivnog Isusa

  Like(2)Dislike(4)
 9. gruđanin 21. stoljeće

  Crkve zatvarati i u tim prostorima otvarati igraonice za djecu i mlade

  Like(2)Dislike(4)
 10. gruđanine, takve su ti parole i takvi citati iz referata sa partijskih sastanaka značili zastrašivanja katoličkih vjernika i Hrvata samo dok ti je ćale palio i žario po ovim prostorima. A keva mu pljeskala, vičući – “tito, partija, narod, armija…!”
  Ali, ti nisi još postao svjetstan da su ti i ćale i keva u kontejnerima smetljišta. Kao povijesni otpad. A da ćeš i ti ubrzo za njima.
  To, što već nisi i do sada, ide na dušu našim domoljubima i na njihovu indolenciju i lijenost.

  Možeš to prenijeti i onom retardiranom grlu iz čopora strvinara – zz, koji se nalazi iznad tebe.
  Jer za njega ne bih trošio više riječi…

  Like(1)Dislike(3)
 11. gruđanin 21. stoljeće

  Od 100 vjernika, 99 su osoba niskog kvocijenta inteligencije. Jedan je shizofrenicar.

  Like(2)Dislike(3)
 12. Samo budala moze vjerovati u bezgrešno začeće, uzašašće na nebo, pretvaranje vode u jack daniels i slične gluparije koje su pušili primati iz 2. stoljeća. Nažalost, kod nas je dosta ljudi još uvijek na tom nivou. Mahom su to propalice iz najnižeg sloja društva koje krpe kraj s krajem čekajući spas od tzv. “boga”.

  Like(2)Dislike(3)
 13. Srećom gruđanine ti si jako inteligentan,ajde pokriji se ušima jado jadni…

  Like(0)Dislike(2)
 14. Drago mi je gledati ove slike i vidjeti da su skoro svi prisutni osobe 60+!
  Ima nade za nas, ima nade za Hercegovinu! Mladi okrenite se svog mozgu, prekinite crkveno ispiranje mozga. Prekinite vjerovati u gluposti, život je kratak!
  Prestanite slušati velike vjernike (seoske babe) preko kojih je do braka prešlo pola sela, a udavale se s trbuhom do zuba. Prestanite slušati te licemjere i moralne nule!!!

  Like(1)Dislike(4)
 15. Bilo je lipo u Gorici. Daj Bože da se opet ponovi!

  Like(2)Dislike(2)
 16. Prekrasno je bilo u Gorici, lijepa crkva okoliš. Odličan zbor, druženje sve za 5+.
  Bog poživio sve i opet se Bog dao sastali.
  Hvala Goričani!

  Like(2)Dislike(3)
 17. Jest za svaku pohvalu. Bila sam i sretna sam što sam bila.

  Like(1)Dislike(3)
 18. grudani jadni ni fratre nemate, ni vjere ni kulture. Neka vam Bog prosti grijehe.

  Like(0)Dislike(4)
 19. Pa nemogu virovat da ove negativne komentare piše neko od mojih susjeda,,sramota,pa Grude će opet postati komunističko uporište,,al ustvari i ne čudim se kad i našim vlastima u Grudama paše i imponira društvo udbaške djece i komunjara.

  Like(1)Dislike(4)
 20. Pod hitno zabraniti sve religije, a njihove pristaše izolirati negdje da se retardacija ne širi!!!

  Like(4)Dislike(3)
 21. Bilo je prelijepo u Gorici drugi put još više i bolje, stvarno za 5.

  Like(2)Dislike(4)
 22. sramota. seljački bordel. skup starih i uspaljenih usidjelica koje su tek sada shvatile da postoji bog i crkva . tako se oblače da pale svećenike jer zbog takvih vještica sve ih više skida habet.bolje bi im bilo da vode računa o svojim obiteljima a manje smrdoliče po kavama i takvim seansama.bog sve vidi mogu prevariti svoje muževe ali boga nemogu.

  Like(4)Dislike(1)
 23. Doista bijaše predivno. Nikad nisam bila na nečemu što je ljepše organizirano. Sve za desetku.
  Ponovilo se opet i to brzo.
  Bravo za sve!

  Like(2)Dislike(4)
 24. gruđanine, samo si pogodio tkomje taj jedan, jer to si ti!
  Dijangoza ti je postavljena, samo nema terapije.

  Like(0)Dislike(4)
 25. Goca iz Bornoga Doca

  grude centar, ti si nusprodukt iz onih hajvanskih spermatozoida – pilača drva koji se svakodnevno okupljaju na kružnom toku u LJubuškom.
  Povremeno su dolazili i u Grude i nastade – to hajvanće.

  Like(0)Dislike(4)
 26. gulaš,
  nisi ti gulaš, ti si samo neki komunjarsko-poturički bućkusrš. Koji imaš viška smrada na koji vonjaš, a manjka sive tvari.
  Da nisi kakav jesi, onda bi znao bar onoliko koliko zna i prosječan pučkoškolac katoličke orjentacije.
  A da si bar završio i srednju naobrazbu, bez obzira na vjerska uvjerenja, onda bi znao i ovo:

  Da mnogi prirodnoslovci priznaju Boga.
  Katolička vjera i Crkva su neodvojivi od europske civilizacije. Svaki stanovnik Europe, bio on katolik, nekatolik, ateist ili agnostik, želi i treba upoznati stvarne sadržaje i stavove katoličke vjere i Crkve. Temeljni sadržaji katoličke vjere i Crkve, za katolike je da bolje upoznaju svoju vjeru i Crkvu, za nekatolike je da bolje upoznaju najznačajniju pozitivnu snagu europske i svjedske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

  Prirodna znanost protekloga stoljeća poznata je po tome što je bila poprište ateizma. Naša prirodna znanost još je zapravo vrlo mlada. Mladi koji se žele izbjesniti (mladi ljudi pucaju u početku preko cilja, također i svaka mlada znanost). Ali i danas smijemo reći: – Prirodna znanost je opet na putu ka Bogu. Ateističko-marksistička faza prirodne znanosti danas je prošlost. Danas između religije i prirodne znanosti odnos se temeljito promijenio. Profesor Max Planck, poznati Nobelovac i utemeljitelj kvantne terorije, na taj način otac suvremene atomske znanosti, kaže danas o religiji:
  “Kuda i kako duboko bacili pogled između religije i prirodne znanosti nema nikakva proturječja, nego upravo u ključnim (odlučujućim) točkama vlada podpuno suglasje. Religija i prirodna znanost ne isključuju se, kako mnogi i danas vjeruju ili se toga plaše, one se naprtiv nadopunjuju i međusobno uvjetuju.”

  Izvanredno mnogi prirodoslovci vjeruju danas u Boga. To su najpoznatija imena: JAMENS JEANS, utemeljitelj po njemu poznatog Zakona, EDISON, JAKOB von VEXKULL, utemeljitelj znanosti u Svijetu koji nas okružuje; MAX MARTMANN, njemački biolog, CRASSY MORRISON, jedan od najgugledniji američkih prirodoslovaca današnjice; NENRICH VOGT, astronom svjedskoga glasa iz Heidelberga; KARL PLANCK, profesor; HERBERT KUHIN, poznati predpovjesničar, PASCUAL JORDAN, jedan od najuglednijih fizičara NJemačke; profesor VIKTOR FRANK, jedan od znanstvenika koji su nadvalali psihoanalitički nihilizam; ERNEST SAUER – BRUCH, poznati kirurg NJemačke, ARTUR COMPTON, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i pronalazač comtonovog efekta, MILL IKAN, fizičar i Nobelovac, te cijela armija istraživača sadašnjice koji svoju vjeru u Boga otvoreno priznaju.

  ALBERT EINSTEIN, utemeljitelj teorije relativiteta govori u ime tih bezbrojnih ljudi i žena znanosti, kada kaže: “Vjerujem u personalonog Boga. Najbolji i najuzvišeniji osjećaj za koji smo mi sposobni je doživljaj Mističnog.”

  Evo, ja i tebi ovo napisah, a vjerojatno ništa ne ćeš skužiti.
  No, nadam se, da bi ti, ikao si takav, Bog mogao prosvijetliti pamet. Ako to bude, razumjet ćeš sve. Pomoli se, ako znaš!

  Like(0)Dislike(1)
 27. hercegovanac, đes’ ba, ćenifo poturićka?
  Jućer si ćuvo ovce u Podveležju, pola ih izgubio, a pola se vratilo u tvoju avliju – kod Gostinih pojata.
  Nena Munevera te cijeli dan – od sabaha do akšama vabi, a ti ni mukajet. Samo blehneš i ideš ptema Nevesinju, a ovaca niđe.
  Pa ti si gori i mahnitiji hajvan od svake ovce. Ona Gala, ali i Riđoka, pametnije su od tebe. One su prve došle u pritorak.

  Stoga ti nena kaže da će te zamijeniti za jednog dobrog ovna iz stada Omera Goste.
  A tebe će Omer poslati u prošnju. Na veletržnicu u Vrapćiće. A ako se nikad i ne vratiš, nema zijana, reće Munevera.

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.