FOTO: U Grudama obilježen Svjetski dan dijabetesa

Udruga dijabetičara Županije Zapadnohercegovačke obilježila je Svjetski dan dijabetesa koji se obilježava 14. studenog. Članovi ove Udruge su u tri grada s područja ŽZH građanima besplatno mjerili razinu šećera u krvi te su im dijelili promotivne materijale s informacijama o dijabetesu, njegovoj prevenciji, zdravom životu te ranom prepoznavanju i sprječavanju bolesti.

U Grudama, točnije u Parku hrvatskih velikana, akcija je održana u razdoblju od 12.00 do 14.00 sati, a zabilježeno je 60 mjerenja.

U Širokom Brijegu Svjetski dan dijabetesa obilježen je na Trgu širokobrijeških žrtava u vremenskom razdoblju od 9.00 do 11.00 sati gdje je 76 građana izmjerilo razinu šećera u krvi. U isto vrijeme akcija je održana i u Ljubuškom ispred zgrade općine, a njoj je pristupilo 96 građana te je jednome 55-godišnjaku otkriveno da ima dijabetes. Njemu je izmjerena vrijenost od 12,3 mmol/l šećera u krvi.

Iako je prethodno najavljena, akcija u Posušju nije održana te će datum biti određen naknadno. Slične akcije nastavljaju se u ovom mjesecu po ruralnim područjima ŽZH.

– Iako se u Domu zdravlja u Grudama može svaki dan besplatno izmjeriti razina šećera u krvi, mi smo u priliku zadovoljni odazivom građana kojih je bilo oko 60, kazali su iz Udruge za Grude Online.

Danas će se u Grudama održati planirana godišnja skupštine Udruge, te prigodno druženje i razmjena iskustava dijabetičara i ostalih članova, kao i prijedlozi za daljnji rad i rezimiranje 2015. godine.

Procjenjuje se da u Županiji Zapadnohercegovačkoj živi oko 9 000 dijabetičara. Pola od te brojke nisu ni svjesni bolesti, a polovina od dijagnosticiranih neadekvatno ili loše kontrolira bolest, što zbog slabe edukacije o samom oboljenju, što zbog negiranja bolesti i ostalih razloga.

Udruga dijabetičara Županije zapadnohercegovačke trudi se pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu (trakice, pomagala) svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata.

Kako je u subotu bilo u Grudama i Širokom Brijegu pogledajte u nastavku na fotografijama.

DSC_0270 DSC_0273 DSC_0277 DSC_0283 DSC_0287 DSC_0290 DSC_0297 DSC_0299dsb3dsb2dsb1

grude-online.info

3 komentara

  1. hahahah koje dešavanje u grudama nemore čovik virovat… falio je samo mate bulić da zabavi ovu raju

    Like(1)Dislike(2)
  2. Ljudi je stid da ga netko vidi di mijeri secer.da ste to napravi u domu zdravlja bilo bi vise mijerenja.

    Like(0)Dislike(1)
  3. Malo nas doslo al nas ima

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.