FOTO: U Grudama obilježena 25. obljetnica HVO-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je u parku hrvatskih velikana u Grudama obilježena 25. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane.

Uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH (1. pješačka bojna Livno) vijenac su položili i svijeće zapalili  pripadnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Hrvatski narodni sabor i Odjel za branitelje Domovinski rat organizatori su svečanog obilježavanja 25. obljetnice, a obilježavanje će se održati u svim općinama u kojima je djelovao HVO. Započelo je u subotu 1. travnja, a završit će 8. travnja središnjom svečanosti u Mostaru.

Hrvatsko vijeće obrane (skraćeno: HVO) je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

grude-online.info