FOTO: U Grudama održan sastanak na temu novčanih potpora u proizvodnji smilja

U organizaciji Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke, u Grudama je održano predavanje, odnosno radni sastanak na temu novčanih potpora u proizvodnji smilje, ljekovitog i aromatičnog bilja.

Predstavnici zavoda za poljoprivredu Luka Vranješ i Zvonko Barišić održali su prezentaciju te predstavili obrasce koje su građani dužni ispuniti te predati za potporu u oblasti proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja.

Također, upozorili su na kratke rokove te pozvali sve zainteresirane za što žurniju predaju popunjenih obrazaca za poticaje, te su obećali i stručnu pomoć pri ispunjavanju i podnošenju obrazaca.

– Federalno ministarstvo svake godine daje novčane potpore. Činjenica je da smilja imamo na terenu, ali na papiru nemamo. Na terenu smo više od godinu i pol dana i vidjeli smo da nešto ne funkcionira. U ovom dijelu biljne proizvodnje dosad nitko nije povukao poticaj te smo upravo radi toga odlučili organizirati ova predavanja. Kada se vidi koliko se daje poticaja za ostale biljne proizvodnje i životinje, a ogromna količina smilja je na terenu – znači da bi se trebalo i na ovaj dio aplicirati. Zakonski je dozvoljeno, imaš pravo na to i zašto ga ne bi dobio. Rokovi su relativno kratki, ali ako se upustite moći ćete završiti za jedan dan, kazali su između ostalog predstavnici zavoda.

Na kraju su pozvali proizvođače da se udruže i naprave udrugu i u Grudama. Mogao bi se napraviti savez udruga i jedna krovna na nivou županije koja bi sve ujedinila.

proizvodaci-smilja-sastanak-grude-1 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-2 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-3 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-4 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-5 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-6 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-7 proizvodaci-smilja-sastanak-grude-8

grude-online.info

12 komentara

 1. Sarajevo ce dat potcaj zapadnoj hercegovini. To ti je isto da sad trump kaze klintonovoj predajem ti mandat,ti si predsjednica. Da je banja luka moga bi se nadat.

  Like(2)Dislike(1)
 2. Kakva je ovo drzava. Umjesto da daju poticaje malim proizvodjacima do 1 hektar oni daju preko 1 hektara 600 km

  Like(5)Dislike(3)
 3. Mate...svi ga znate

  ….isti poticaj za krompir i cmilje , po hektaru …..???

  Like(1)Dislike(1)
 4. Velikom se skida kapa,a malom glava.

  Like(10)Dislike(0)
 5. neki mi se likovi me uklapaju u sadnju smilja,opcenito u fizicki rad ali valjda je bitan poticaj.

  Like(10)Dislike(1)
 6. Da – uglavnom je poticaj bitan.

  Gospodo poticaj daju banke. Kreditima se riješavaju projekti, a ne novcem poreznih obveznika.
  Neka mi netko kaže koliko je poreza platio na dobit od prodanog cmilja. naravno 0 KM.

  Pa odakle onda možete dobiti bilo kakve poticaje, od čega, od koga. Naravno od onih radnika kojima za onu crkavicu od NETO plaće uzmu 10 % kad je dobiju.

  Što mi imamo od tog cmilja.
  Ako država da pticaj za proizvodnju hrane, stočarstvo, to je nekako i OK jer uvozni lobi ubi cijene domaćem proizvođaču.
  Ali poticaj na divan koji se prodaje po švercu, a sada i cmilje je morbidna stvar.

  Like(4)Dislike(2)
 7. je to istina da je poticaj tek iznad 1ha onda je to lakrdija ko i svi dosadasnji poticaji, daju freze onima koji nikad ne frezaju,a covjek koji cijeli zivot u zemlji ne dobije nista,i onda stalno o pravdi,pravu,humanosti i slicnim trivijalnostima, vazno je da dobiju ovi koji su zaorali cijela brda, a za obicne ljude nek cekaju dok “steknu “bogatstva da i oni mogu orati brda!

  Like(7)Dislike(0)
 8. Njima ce predavanje biti placeno. Rokovi su odjednom kratki. Udruga- hahahaha! Zasto niste donili upute i sve potrebne papire i podjelili da olaksate ljudima… uvik isto…

  Like(3)Dislike(1)
 9. bit ce poticaj i za ove manje od 2 duluma, ali to je za ostavljeno za proljece

  Like(0)Dislike(1)
 10. Maliudruzitese i svi skupa nastupajte svacije se kilo zna . Nemozete vi tako vi bi se trsili sa 2000 tisuce sadnica .

  Like(0)Dislike(0)
 11. Ne budite naivi ljudi moji dat ce vam pisljivi poticaj id 400KM a onda za godinu punkit porez na cilje….to su sve plazili roing i pivovara samo da se njima predahe cmilje….ja svohe caci ne dam nego lipi naoravit ulje i gotovo….

  Like(0)Dislike(0)
 12. Ove poticaje će zlo upotrijebit otkupljivači kroz smanjivanje otkupne cijene tako da će se veliki naplatit kroz poticaje a mali će prizvođači ostati bez poticaja i isto će morati prodavati po umanjenoj cijeni. Zašto će poticaji za prizvodnju cmilja kad kompletna proizvodnja ide u izvoz, tu odmah ide sumlja običnog čovjeka da će se nešto mutit. Ja tebi poticaje a ti ćeš pajdo od uplate vratiti 50% ako misliš dobit poticaje ikako ili ništa od poticaja. Onda će mo za takve iz vlasti reć da se snašao a to je čisi lopovluk ali danas više nema lopova. Ili si se snašao ili nisi. Dajte narodu dobru cijenu, manite se poticaja, ali veliki igrači guraju poticaje da povrate uloženo u bagere i frezanje kamenjara. Poznavajući naše ljude mislim da će ovo sa cmiljem upropastit iso kao što su upropastili hercegovački duhan prodajući i sadeći virdžiniju. Bože daj da ne budem u pravu.

  Like(6)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.