FOTO: U Grudama održan simpozij o smilju

U Kino dvorani u Grudama, u petak 2. listopada, održan je drugi po redu stručni simpozij na temu „Plantažni uzgoj i destilacija smilja u Hercegovini“, kojeg je organizirala udruga Natura iz Širokog Brijega u suradnji s općinom Grude i generalnim sponzorom Elektroprivredom HZHB.

Dražen Šimić je u ime udruge Natura iz Širokog Brijega vodio ovaj simpozij.

U ime općine Grude svim prisutnima obratila se Mara Kondža ,šefica Službe za gospodarstvo koja je zaželjela uspješan rad ovom simpozijumu i između ostalog kazala kako je općina Grude uvijek na raspolaganju u pomoći oko ulaganja u proizvodnju smilja.

Prof. dr. sc. Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, održao je predavanje na temu „Perspektive plantažnog uzgoja i destilacije eteričnog ulja smilja“, prof. dr. sc. Nezir Tanović izlagao je o tehnologiji plantažnog uzgoja smilja, dok je dipl. ing. Dario Bojka govorio o prednostima uporabe bioloških gnojiva u procesu proizvodnje smilja. Simpozij je završio predavanjem prof. dr. sc. Jadranke Pejičić, koja je govorila o organskoj zaštiti smilja.

Smilje je definitivno ove godine veliki hit u Hercegovini! Tome svjedoče brojne plantaže diljem ovog kraja, a iz dana u dan sve je više uzgajivača. Hercegovina raspolaže i po brojnosti i po raznovrsnosti najvećim potencijalom ljekovitih biljnih vrsta u BiH, a kvalitet ljekovitog bilja je iznad Europskih prosječnih vrijednosti. 

Od rezultati dobivenih možemo istaknuti kako je tisuće uposlenih u ljekovitom bilju, a kod prikupljanja se ostvaruje egzistencija za obitelji u ruralnim područjima.

Uzgoj smilja je profitabilno i izvozno orijentirano. Prije sadnje obavezno je uraditi analizu tla. Na dubokim tlima treba  sadite jednored, a na lošim i skeletnim tlima dvored i trored. Smilje treba vodu samo u prvoj godini uzgoja, a treba ga saditi na dubini 5-7 cm. U prvoj godini obavezno ga režite da se razvija korijen, a sadnice treba nabavlati iz verificiranih rasadnika. Ovo su samo neki savjeti koji su kazani na simpoziju o uzgoju smilja u prepunoj kino dvorani u Grudama.

Svi predavači istaknuli su kako smilje može preporoditi Hercegovinu, no samo uz stručan rad i višegodišnje planiranje. Ono može uspijevati od 0 do 600 metara nadmorske visine, a po nekim uvjetima i do 800 metara.

Može se slobodno zaključiti da je ovo bio izuzetno uspješan i koristan događaj.

DSC_0011 DSC_0014 DSC_0025 DSC_0035 DSC_0054 DSC_0063 DSC_0073 DSC_0092

grude-online.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.