FOTO: U Grudama predstavljena knjiga o hajduku Andrijici Šimiću

Ogranak Matice hrvatske Grude svake godine u mjesecima listopadu, studenom i prosincu organizira dvije kulturne manifestacije. Ove godine je predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske Grude ove dvije manifestacije ujedinilo u jednu pod nazivom: Kulturna jesen i 11. Dani Matice hrvatske u Grudama –Božiću ususret –.

U petak 7. listopada 2016. u 19 sati u kino dvorani u Grudama upriličeno je predstavljanje dviju knjiga Hajdučka legenda Andrija Šimić, autora Mije Milasa i predstavljanje romana Andrijica Šimić, autora Ante Brčića. U glazbenom dijelu programa nastupio je legendarni grudski guslar Željko Šimić koji je, za ovu prigodu, guslio upravo o Andrijici Šimiću. U programu su još sudjelovali predsjednik OMH Grude Mario Bušić, spisatelj Ivan Ivek Šimić, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, književnik i urednik na radio Splitu Mladen Vuković, zatim autor oko sedamdesetak knjiga iz športa Jurica Gizdić ispred HNK Hajduk Split, te autori ovih djela dr. Mijo Milas i Ante Brčić. Prije dolaska u Grude spomenuta delegacija iz Splita položila je cvijeće i zapalila svijeće pomolivši se za dušu hajduka Šimća.

Gosti su u kino dvorani u Grudama predstavili lik i djelo hrvatskog hajduka, hajdučkog harambaše Andrijice Šimića koji je rođen u Alagovcu kod Gruda, a umro i pokopan u Runovićima kod Imotskog. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako općina Grude pokreće inicijativu za osnivanjem povijesne postrojbe s imenom hajduka Andrijice Šimića. Ime HNK Hajduk Split se veže uz lik hajduka Andrijice Šimića o čemu je govorio Jurica Gizdić. Sam Andrijica je više od 31 godinu svoga života proveo u zatvoru, upravo poput pok. Zvonke Bušića Taika koji je stoljeće poslije Šimića odležao u tuđinskim zatvorima skoro 32 godine svoga života boreći se, poput hajduka Andrijice, za prava svoga hrvatskoga naroda.

Kulturna manifestacija u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Grude u Grudama traje sve do pred svetkovinu Božića i završava, dakle, u nedjelju 18. prosinca 2016. u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima kad je tradicionalni 12. po redu Božićni koncert župnih zborova i drugih glazbenih organizacija i pojedinaca iz općine Grude. Svake godine se organizira ovaj hvalevrijedan koncert u drugoj župi u općini Grude. Veoma je prihvaćen od velika broja sudionika i mnogobrojne publike.

Bit će tu u ovom programu organizirani još sljedeći kulturni događaji:

 • predstavljanje knjige Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891. – 1916.), autora Domagoja Tomasa i Kristine Malbašić iz Osijeka.
 • predstavljanje knjiga pjesama fra Vendelina Karačića i Otvaranje izložbe slika (ilustracije u fra Vendelinovim knjigama).
 • predstavljanje jubilarnoga 10. Godišnjaka Matice hrvatske – Ogranak Grude SUSRETI 10 u Grudama krajem mjeseca studenoga.
 • proslava s kulturnim sadržajem 17. obljetnice Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići, u kojoj prigodi će biti koncert, izložba slika te sveta misa i tribina s predavanjem.
 • Božićni koncert!

knjiga_andrijicasimic-1 knjiga_andrijicasimic-2 knjiga_andrijicasimic-3 knjiga_andrijicasimic-4 knjiga_andrijicasimic-5 knjiga_andrijicasimic-6 knjiga_andrijicasimic-7 knjiga_andrijicasimic-8 knjiga_andrijicasimic-9 knjiga_andrijicasimic-11 knjiga_andrijicasimic-12 knjiga_andrijicasimic-14 knjiga_andrijicasimic-16 knjiga_andrijicasimic-17 knjiga_andrijicasimic-18

grude-online.info

4 komentara

 1. O Andrici Šimiću Splićani, Sinjani, Imoćani, Goričani, Dragićani … a Gruđani ne vole nit cijene ni sebe ni svoje a kak bi tek nekog iz Gorice ili Ledinca a nedajbože iz Širokog ili Pošušja. Jadan je to svit, doista jadan! Oni će sad anonimno malo pljuckat komentarima.

  Like(4)Dislike(2)
 2. Perun je iskompleksiran s Grudjanima jer svako vecer muze krave, a svako jutro nosi dorucak krmadi

  Like(0)Dislike(4)
 3. Hajduk Andrijica je veliki junak. Lijepo za događaj!

  Like(2)Dislike(0)
 4. Perune, Perune …
  Kompleks je gadna stvar!

  Like(1)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.