FOTO: U Grudama prikazan film “6 desetljeća općine Grude”

Sinoć je u kino dvorani u Grudama upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma o povijesti Gruda „6 desetljeća općine Grude“ redatelja Miljenka Karačića.

Film govori o povijesti i nastanku Gruda, o njegovim bitnim i važnim detaljima, broju stanovnika i zaposlenih. Također, spomenute su okolne župe te vrijedna povijesno kulturna baština.

Do kraja ove godine, odnosno do Božića, bit će moguće korekcije filma, a nakon toga uslijedit će distribucija u javnost.

Ovo je jedan manji dio prikaza Gruda, a svi vi koji imate dobre kritike možete se javiti kako bi film bio još dorađen, naglasio je Ljubo Grizelj koji se obratio svim prisutnima s nekoliko prigodnih riječi. Svim prisutnima riječi uputio je i sam autor, Miljenko Karačić.

Ante Plejić, Jozo Marić, Petar Ćorluka, fra Ante Marić i Ljubo Grizelj bili su prikazani u ovom dokumentarcu kao govornici.

U programskom odboru za izradu filma bili su: Ljubo Grizelj, Draženko Vranješ, Marijan Bušić, Petar Majić, Mile Pejić i Mario Bušić. Tekst je čitao Rober Pehar.

Dani općine Grude nastavljaju se danas. Na Agroturizmu Marića Gaj u Ružićima održat će se III. susret grudskih gospodarstvenika.

DSC_0006 DSC_0012 DSC_0015 DSC_0026 DSC_0031 DSC_0032 DSC_0033 DSC_0034 DSC_0036 DSC_0040

Dani općine Grude nastavljaju se danas. Na Agroturizmu Marića Gaj u Ružićima održat će se III. susret grudskih gospodarstvenika.

grude-online.info

12 komentara

 1. Nisam neki filmski kritičar,ali u filmu nisu podjednako zastupljeni sve MZ,nisu prikazani stari običaji nisu pozvani gosti kao npr.naš dugogodišnji novinar i urednik lista Bekija Domin Andrijanić ,nije pozvan dugogodišnji župnik župe Grude fra Bernard koji je ujedno i povjesničar,čak ni u jednom kadru nije prikazana zgrada općine ,kao i Duhanske stanice koja je odhranila sve nas,.Zato je minutaža posvećena Jozi Mariću i LJubi Grizelju čiji je dosadni govor moglo se zasjeniti nekim lijepim kadrovima iz naše općine.Jedino me ugodno iznenadio govor Ante Plejića koji je rekao ono što mnogi nisu znali.Film treba još dorade…..

  Like(20)Dislike(2)
 2. Di se moze vidit film online

  Like(0)Dislike(1)
 3. Vreju niko ne spominje. On je legenda Gruda

  Like(9)Dislike(1)
 4. Dokumentarac svakako treba doraditi, imala sam dojam da se obilježava 60-ta godišnjica osnutka Gorice
  U svakom slučaju nije dobro prezentiran sami hod od osnutka do dana današnjeg.

  Like(10)Dislike(2)
 5. Bravo za prvi komentar.

  Like(4)Dislike(0)
 6. Za moje Grude (i sva mjesta iz općine)

  Nisam gledao, ali predlažem. Je li film o općini ili ljudima i događajima koji su se događali u tih 60 godina? Ako nisu u film stavili susrete vatrogasaca koji su se svake godine održavali u Grudama povodom dana općine, trebaju to staviti. Također treba reaktivirati DVD i ponovo potaknuti mlade da postanu vatrogasci i naravno vratiti natjecanje vatrogasaca kako je nekada bilo. Teško je u jedan film staviti sve, ali treba skratiti govorancije političara, naročito ovih koji su sada na vlasti. Treba pozvati ljude koji imaju privatne snimke da ustupe i da se pronađu dijelovi koji bi mogli biti zanimljivi.

  Doradite to kako treba, a nemojte nas sramotiti. Sačekajte i 4 godine, ali napravite dobar film. A Fra Bernard bi u film trebao ući sa svojim glasom (ili dio pjesme ili dio s mise), jer njegov glas nas podsjeća na Grude. Možda je film ipak trebao napraviti Gruđanin, a ne Karačić, jer on puno toga ne zna.

  Like(2)Dislike(0)
 7. Fra Bernard definitivno treba bit u filmu. On je personifikacija Gruda u pravom smislu riječi. Fra Ante je sjajan, i on je dio jednog vremena, ali fra Bernard je živuća legenda, mučenik i intelektualac koji je u Grudama ukupno više od 30 godina. I trebalo je stavit inserte propovijedi pok. fra Vlade Kozine, film ima na youtubeu, s prve mise za branitelje 1990. godine. Sviđalo se nekom ili ne, franjevci su personifikacija općine Grude i oni su očuvali ne ovih 60, već i sve ranije godine.

  Like(8)Dislike(0)
 8. Čitam ove komentare i nemogu vjerovati sto se tuda pise… Film je ocaj ocajeva. Dosada, uzasno losa gluma, radnja jos gora. Kad neko vidi nesto zanimljivo u ovom filmu, mora se zapitati kakav vlastiti zivot uopce vodi!?! U svakom slučaju film treba kompletnu doradu!!!

  Like(0)Dislike(1)
 9. Nisam gledao film pa ga ne mogu komentirati. Ovdje bi želio samo naglasiti da je ovo film o Općini Grude a ne o Župi Grude ili mjesnoj zajednici. Sve pohvale ovom vodstvu Grudske Općine jer su lani za godišnjicu uradili Žrtloslov Općine Grude, ove godine film i ostavili mogućnost korekcije istog do kraja godine.
  To su značajne stvari i mogli su ih i predhodne
  vlasti uraditi ali nisu.
  Pozdrav svima,

  Like(2)Dislike(0)
 10. Fra Bernard je simbol naše župe Grude, a film je o općini Grude. Trebali su uredit malo okoliš oko crkve da i nju uslikaju onako ne moš od baleka da bude na filmu no okolo ko čifutana, a Trebalo je fra Gabru Grubišića pokojnoga bar uslikat da se i njemui kaže i o gradnji crkve nešto i t d. i Bakulu petra i biskupa buconjića itd

  Like(2)Dislike(0)
 11. Domin Andrijanić nije u filmu? Jedan od osnivača NK Bekija, i urednik NK Bekije. U potpunosti se slažem i za Fra Bernarda. U svakom slučaju, film nisam gledao, ali da se zaključiti da u njemu nema najbitnijih ljudi i znamenitosti. Ako nije prikazana duhanska stanica, kao sto gore govori, “koja nas je sve odhranila” taj film ne vrijedi ni gledati.

  Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.