FOTO: U Grudama upriličena glazbeno – scenska predstava “Bitka za Vukovar”

Bila je to književna večer posvećena Vukovaru, borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske. Svi koji su sudjelovali u ovom neobičnom i emocijama ispunjenom kulturnom događaju zaslužuju izvrsnu ocjenu, osobito to vrijedi za mali zbor “Nebeske ruže” iz župe Ledinac i članove HKUD „Tihaljina“.

Na sceni su ponosno istaknute i zastave Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude koje su nosili njihovi predstavnici. Sjajni kao i uvijek bili su članovi klape „Bratovština“ župe Gorica-Sovići koji su otpjevali nekoliko prigodnih pjesama.

Tekstove iz knjiga čitali su: Ivana Bošnjak, Marko Bošnjak, Nikola Ćorluka i Damir Plavšić.

Predstavljene su dvije knjige: ”58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša i “Ne plači, moj dobri anđele” autora Damira Plavšića.

Prikazana je i video-projekcija ratnih zbivanja u Vukovaru kao i prigodna izložba ratnih fotografija, te je prikazan i video zapis autentičnih ratnih scena iz Vukovara.

Govoreći o svojoj knjizi Damir Markuš je na osobit način istaknuo potrebu osjećaja zajedništva koji nam je i danas potreban. Naglasio je kako nismo dovoljno svjesni značenja onoga što smo napravili u Domovinskom ratu, te se zahvalio svima koji su pomogli ostvariti ovu lijepu kulturnu večer. Potrebito je puno više podučavati o vrijednostima Domovinskog rata u našim školama kako bi se saznala  prava istina. Isto tako, istaknuo je potrebu izdavanja novih knjiga o Domovinskom ratu kako nam se ne bi dogodilo da sve zaboravimo a ne bude zapisano.

Damir Plavšić, autor knjige „Ne plači, moj dobri anđele“ u svom kazivanju naglasio je  kako svugdje po Hrvatskoj govori kako se svi trebamo ugledati na Hrvate iz Hercegovine i njegovati životne vrijednosti koje oni žive. Oni su dali tolike ljudske žrtve za Hrvatsku a ostali su jaki i ponosni.

Kada treba govoriti o žrtvi Vukovara onda bi najbolje bilo zašutjeti i ništa ne govoriti koliko je velika ta žrtva koja se ne da opisati riječima, rekao je na koncu večeri načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Pročitao je i imena poginulih vukovarskih branitelja koji su porijeklom iz Gruda, predvođenih generalom Blagom Zadrom, te se iskreno zahvalio autorima knjiga na njihovoj nesebičnoj žrtvi za Vukovar i Hrvatsku.

Organizatori ovog događaja bili su:
Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude
Matica Hrvatska – Ogranak Grude
Općina Grude

DSC_0051 DSC_0054 DSC_0059 DSC_0076 DSC_0078 DSC_0084 DSC_0094 DSC_0104 DSC_0108 DSC_0109 DSC_0119 DSC_0124 DSC_0129 DSC_0132 DSC_0137 DSC_0140 DSC_0148 DSC_0152 DSC_0161 DSC_0166 DSC_0178 DSC_0182

7 komentara

 1. Odlično je bilo

  Like(11)Dislike(0)
 2. gdje se knjige mogu kupiti?

  Like(7)Dislike(0)
 3. Damir Plavšić

  Knjige se mogu kupiti još samo danas na našoj predstavi u Širokom Brijegu.

  Like(7)Dislike(0)
 4. Ovim putem se od srca zahvlajujem svim koji su došli na ovo predstavljanje knjiga.
  Vukovar i njegovi branitelji zaslužili su da im se bar na ovaj način malo odužimo.

  Posebno se zahvaljujem temeljnom ogranku HDZ-a Drinovci koji je bio najviše zastupljen među publikom.
  Predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Drinovci, cijelo rukovodstvo drinovačkog HDZ-a, zajednica žena HDZ-a Drinovci, novi Predsjednik mjesne zajednice s cjelokupnim Vijećem mjesne zajednice, 20-ak istaknutih članova HDZ-a Drinovci. SVAKA ČAST.
  Tako se to radi.
  Vukovar i njegovi heroji su zaista zaslužili da im se bar na ovaj način oda počast.
  Svaka čast za HDZ Drinovci.

  Like(6)Dislike(4)
 5. Među ovih 12 žrtava koji su pali za Vukovac, a porijeklom su iz Gruda, nalaze se dva oca i dva sina.
  Blago i Robert Zadro.
  Tvrtko i Robert Majić.
  Robert Majić se nažalost još uvijek vodi kao nestali, a u knjizi je spomenuto da je kao ranjenik, pad Vukovara dočekao živ u vukovarskog bolnici. Otac Tvrtko je pokopan na Mirogoju.

  Like(9)Dislike(0)
 6. Damir Plavšić
  8. veljače 2016 at 1:02

  Knjige se mogu kupiti još samo danas na našoj predstavi u Širokom Brijegu.
  ——————————————————————————————————–
  Pa zar neće biti knjiga u prodaji ?
  Mislim da ih je tribalo pustiti u prodaju da je lakše doći do njih, bar u Hercegovačkim knjižnicama ili u župnim uredima.

  Like(5)Dislike(0)
 7. Ledinački župnik svuđe stigne – svaka mu čast, a fratara (osim Mikulića) niđe – sramota! Zar je sramota doći, potaknuti župljane (osobito Framu), pa i pozvati s oltara da dođu i na sjećanje Vukovaru. Evo neće prosvjetari – kažu zadojeni komunizmom ili liberalizmom ali fratri …??? Zaista se ne mogu načuditi!

  Like(2)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.