FOTO: Vrcanje meda pčelara Branka Mušana

Ovi dani ne samo da su vrući, već su i slatki zbog vrcanja meda. Tim povodom smo posjetili pčelinje društvo Branka Mušana iz Graba. Zatekli smo ga u selu Puteševica, općina Grude. To malo selo nalazi se 420 metara nadmorske visine i pogodno je za pčelarstvo zbog svojih prirodnih ljekovitih trava: kadulje i tilovine. Mnogi ljudi nisu  upućeni u sami postupak vrcanja meda pa smo zamolili gospodina Branka Mušana da nam to malo pojasni.

Iz razgovora s pčelarom saznajemo da mnogi koji nisu upućeni u pčelarenje misle da pčelari na košnicu stave pipu i da kroz nju teče med u potocima. Međutim, vrcanje meda je malo složeniji postupak.

“Pčelar prvo otvara košnicu i iz svake vadi okvire koje su pčele napunile medom. Da ne bi pčele “posumnjale” da im nedostaje meda, pčelar umjesto izvađenih okvira stavi prazne tako da pčele nastave puniti saće medom. Zatim se na punim okvirima otkapa zatvoreni dio saća te se oni stavljaju u vrcaljku koja radi na principu  sile. Kad se okviri (njih 4) okreću u vrcaljki, kapljice meda padaju na stjenke vrcaljke i cijede se u lonac. Taj se postupak mora ponoviti dva puta jer svaki okvir ima saće koje pčele grade s dvije strane, tako da i med izlazi iz saća na dvije strane. Iz lonca se med pretače u kante za med, zatim se ponovo stavlja u vrcaljku da sva nečistoća iziđe na površinu, a tek onda u staklenke. Hermetički se staklenke zatvore, nalijepe se naljepnice i sve je spremno za prodaju.”- rekao nam je Branko Mušan iz Graba koji se prije četrdesetak godina sasvim spontano upustio u bavljenje pčelarstvom.

Sigurno će se neki zapitati jesu li pčele gladne ako im čovjek uzima med? No, pčelarenje je briga oko pčela tijekom cijele godine, a to uključuje i prihranjivanje pčela tijekom zime, zbrinjavanje mladih rojeva, saniranje zaraze itd. Još jedna zanimljivost: u sastavu meda nalazi se i voda, a nju pčele piju na pojilištu koje im pripremi njihov pčelar. Ipak  možemo zaključiti da med teče u potocima iz vrcaljke, ali taj potok stvara mnoštvo kapljica meda iz saća koje su vrijedne pčele donijele u svoju košnicu.

Domaćin ovog vrcanja meda je bio Jure Ivandić iz sela Puteševica u kojem se nalazi pčelinje društvo Branka Mušana, a sami postupak vrcanja meda pogledajte u našoj fotogaleriji.

IMG_0327 IMG_0329 IMG_0336 IMG_0342 IMG_0348 IMG_0351 IMG_0364 IMG_0370 IMG_0372 IMG_0391 IMG_0409 IMG_5822 IMG_5824

ljportal.com

9 komentara

 1. Bolji je Ikin med s Putesevice 🙂

  Like(4)Dislike(3)
 2. Djava ti odnija med

  Like(2)Dislike(3)
 3. Ovaj med je dobio nagradu nagradu

  Like(4)Dislike(2)
 4. Med je bljak

  Like(1)Dislike(4)
 5. Violeta,coment are closed,opet,nedaj boze nesto reci

  Like(1)Dislike(1)
 6. Žake su radile,opa,bilo ih je,traktorom dopremane

  Like(0)Dislike(1)
 7. Vise ih za stolom nego za poslom.pcele bar same sebi nadu sta ce ist.zivile pcele i Mira domacica

  Like(0)Dislike(1)
 8. Med je vrhunski.ne moze falit kad je s putesavice

  Like(1)Dislike(0)
 9. Grgin med je naj bolji

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.