FOTO/VIDEO: Avantura Keana Nweda u Širokom Brijegu

ŠIROKI BRIJEG – Proputovao je svijeta i svijeta u zadnjih šest mjeseci, iz grada u grad, iz države u državu, kao što će malo tko od nas kroz svoj cijeli život!

Upoznao je puno ljudi, tradicija i običaja te stekao puno prijatelja i sve to kao “avanturistički putnik” sa minimalno novaca za osnovne potrebe.

Njegovo ime je Keane Nwede, rođen je u Los Angelesu u Sjedinjenim Američki Državama i od tuda je krenuo na svoje avanturističko putovanje oko svijeta prije šest mjeseci. Obišao je sve – od Novog Zelanda, pa do Tajvana, Istanbula, Beograda, Zagreba i evo prije nekoliko dana svratio u našu Hercegovinu, točnije Široki Brijeg, gdje je došao na prijedlog svoga novoga prijatelja Zvonimira Andrika, inače studenta 5. godine Akademije Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu, kojeg je upoznao u Zagrebu.

Nakon njihovog prvog upoznavanja u Zagrebu, Keane je kazao Zvonimiru kako putuje svijetom već šest mjeseci s ciljem da upozna tradicije, kulture i ljude ovoga nešega planeta u devet mjeseci koliko je planirao putovati da upozna što više toga i da mu je sljedeća destinacija kroz to proputovanje Mostar. Zvonimir mu je predložio da s njim krene u Široki Brijeg, te da upozna ovaj mali gradić u srcu Hercegovine, što je i Keane prihvatio.

Kean 17042015 9
Odlično prihvaćen u Širokom Brijegu

Odmah nakon dolaska u Široki Brijeg, Keane je shvatio da će ovdje imati jako puno prijatelja. Kada je uočio kako su se oko njega počeli okupljati i slušati priče o njegovim proputovanjima kroz mnogobrojne zemlje u kojima je imao naravno i zanimljivih detalja i iskustava koje je podijelio s ovdašnjim svojim novim prijateljima. U jako kratkome vremenu je postao jako drag svima jer iz njega je izlazila samo “pozitiva”.

Iskustva na proputovanjima

S obzirom da ima tek 18 godina i možda zvuči mlado, vjerujte za svoje godine razmišlja odraslo, tako da njegova odluka da krene na “put života” nije bila nimalo upitna jer kroz ovih šest mjeseci što je sam proveo putujući iz mjesta u mjesto, iz grada u grad je na njega ostavila velika iskustva i gdje je upoznao jako puno različitih kultura, običaja i puno različitih ljudi, i kako sam kaže, nije imao niti jedno negativno iskustvo te vjeruje da će tako ostati još ova tri naredna mjeseca koja planira provesti na svojim proputovanjima, prije nego se vrati u svoj rodni grad Los Angeles, svojoj obitelji.

Kean 17042015 11

Hrana i pića su ga oduševila, a najviše ćevapi

Naša hrana ga je jednostavno fascinirala svojim okusom, mirisom i lakoćom, tako da dok smo radili s njim video reportažu, odlučili smo ga upoznati s jednim od nama najdražih specijaliteta, a to su ćevapi! Nisu samo u Sarajevu ćevapi specijalitet, nego su i u Širokom te ostalim mjestima Hercegovine. Nakon što ih je Keane sve slasno pojeo samo je zatražio da mu “otkrijemo” kako se rade ćevapi jer želi svojoj obitelji kada se vrati kući pokazati da postoji nešto što bi bila odlična zamjena za njihov najbolji proizvod, a to je hamburger!

Prof. na ALU Široki Brijeg Antun – Boris Švaljek ga je počastio domaćim bijelim vinom, gdje čašu doslovno nije ispuštao iz ruke. Na upit prof. Švaljeka, što misli čije je vino – Keane je odgovorio da je jako dobro i da je čuo da Italija ima najbolja vina, na što mu je prof. Švaljek šarmantno samo odgovorio “Ti se šališ, to je naše domaće hercegovačko vino”. Keane je na trenutak stao i samo rekao “od sada je za mene hercegovačko vino bolje od talijanskog, tko god što rekao!”

Odlazak u park prirode Borak i izvor rijeke Lištice

Odlučili smo Keana nakon ćevapa i vina odvesti u naš park prirode Borak. Svaki njegov pogled i kretnja kroz park je popraćen s oduševljenjem s onim što vidi. Nastojao je svaki trenutak sa svojim mobitelom uslikati da mu se i baterija ubrzo ispraznila, no sreća mi smo tu bili, pa smo sve to popratili i zabilježili tako da sigurno neće ostati bez ovih uspomena.

“Ovo je fascinantno, ta priroda, zrak, ovo žuto cvijeće, žuborenje vode, ovo je kao neka vrsta realaksacije i doista vam zavidim na ovakvome nečemu. Probao sam vodu, tako je čista, pitka…” – bile su samo neke riječi koje su mu same iz usta izlazile, dok je sve to oko sebe promatrao.

Kean 17042015 6

Dojmovi na kraju

Nadamo se da smo Keanu uspjeli donekle uljepšati njegov dolazak u naš mali grad, gdje će svima moći pričati o njemu jer je još pred njim dug put. A u to i ne sumnjamo kada smo vidjeli i iskreno od njega čuli “Hvala vam, ovo je do sada najljepši trenutak i mjesto u kojem sam imao ovoliko puno lijepih iskustava u tako malo vremena, gdje sam upoznao jako puno dobrih ljudi i gdje su me svi srdačno prihvatili, hvala vam svima od srca, hvala Široki Brijeg” – kazao je naš dragi sugovornik Keane Nwede.

Keaneu želimo još puno dobrih iskustava na narednim putovanjima, neka ga sreća prati i da se sigurno svojoj kući vrati. A mi mu za boravka u Širokom Brijegu planiramo prirediti još neka iznenađenje o čemu ćete narednih dana moći više čitati.

sirokibrijeg.info

1 komentar

  1. U Grudama bi ga banda kvazivjernicka i rasisticka kamenovali da im slucajno ne napumpa cednu kcer.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.