FOTO/VIDEO: Eksplozija u Splitu, najmanje četvero ozljeđenih

Split je u petak nekoliko minuta iza 12 sati zatresla jaka eksplozija. Osjetila se i nekoliko kilometara dalje.

– Čula se jaka eksplozija, a potom smo osjetili valni udar. Čitava kuća se zatresla. Izašli smo na balkon i ugledali ogroman oblak dima, rekla nam je čitateljica.

Vatrogasci su nam potvrdili da je eksplodirao silos za pšenicu u tvrtki Ameropa Žitni Terminal u Sjevernoj luci. Izletio je lim na krovu i svuda okolo vide se dijelovi. Četvero radnika je ozlijeđeno, a riječ je uglavnom o opeklinama. Jednom od njih morali su, navodno, amputirati prst.

– Ozlijeđeni su zadobili opekline ruku i šaka. Riječ je o težim ozljedama. Svi ostali su dobro. Mi smo obišli i pregledali cijeli silos, rekao je predstavnik vatrogasaca.

Najvjerojatniji uzrok je eksplozija nakupljenog plina zbog skladištenja i kemijske reakcije. Eksplozija se dogodila jer silos na visini od 30 metara, navodno, nije redovito provjetravan. Nastala je velika materijalna šteta.

– Tu mi rade sestra i zet, živim u blizini. Vidio sam plamen i metale kako lete zrakom. Sestra mi je bila unutra kad je eksplodiralo. Sve se urušilo, padali su stropovi. Moj zet je ozlijeđen, ima opeklinu na glavi, rekao je očevidac eksplozije.

– Bio sam u skladištu, blizu parkirališta. Limovi su nakon eksplozije bili svuda okolo. Vidio sam čovjeka koji je bio ispečen, cijeli krvav jaukao je od bolova. Došla je Hitna, rekao je djelatnik Stipe Radić.

Djelatnik obližnje tvrtke čuo je eksploziju i došao je vidjeti što se dogodilo:

– Vidio sam ozlijeđenog čovjeka. Bio je opečen i u šoku. Smirivali smo ga. Eksplozija je bila kao da je pala kasetna bomba, kao u ratu. Oni koji su bili unutra mislili su da je potres.

Gradom su nakon eksplozije odjekivale sirene vatrogasaca i Hitne pomoći.

Eksplozija u silosu bila je toliko jaka da je jedan kontejner preletio čak 40 metara i završio u dvorištu Petra Benzona.

– Kontejner je poletio 40 metara u zrak i pao u moju okućnicu. Ne mogu vjerovati…da je pao na kuću, sve bi nas ubio. Bio sam u kući kad je eksplodiralo, mislio sam da mi je avion pao na krov. Pa to nema ni u crtanim filmovima, rekao je Benzon koji je pukom srećom ostao neozlijeđen.

 

24sata.hr

1 komentar

  1. Lazw sperac. Da je kontejner letija 40 metara raspa bi se u bar 100 komada. To je on njega ukra pa sad veli doletija da ga ne razotkriju novinari

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.