FOTO/VIDEO: “Ero s onoga Svita” u Wuppertalu – najbolja predstava hrvatskog iseljeništva

Članovi skupine “Povuci-potegni” zajedno sa članovima Folklorne skupine Zagreb i amaterskim glumcima i pjevačima okupljenim u Hrvatskoj katoličkoj misiji iz Wuppertala u subotu su u Wuppertalu oduševili premijernim izvođenjem kazališne predstave “Ero s onoga Svita” koja je inspirirana Gotovčevom operom orginalnog naziva „Ero s onoga svijeta”.

Voditeljica projekta Gruđanka Anđelka Marić odabrala je hrabru ali odvažnu amatersku glumačku skupinu s kojom je radio i zajedno s njima glumio profesionalni glumac Ante Luburić. Ponajviše zahvaljujući njima dvoma, skupina amaterskih glumaca, pjevača i plesača iz Wuppertala izveli su iznimno zahtjevnu predstavu čija radnja datira iz 17 stoljeća, a smještena je u Zavelim, malo hercegovačko mjesto između Posušja i Tomislavgrada. Iz tog razdoblja datira i odjeća glumaca u predstavi. Govor je ikavski, kakvim govore Hrvati tog dijela Hercegovine i susjedne Dalmacije.

U središtu predstave “Ero s onoga Svita” je ljubav djevojke Đule i njenog odabranika Ere (Miće). Do ostvarenja svoga cilja, zajedničkog života pod vlastitim krovom, dvoje mladi je nailazilo na različite prepreke, kako tužne tako i one komične. Na kraju ljubav pobjeđuje sve, pa i konzervativnu sredinu i razmišljanje iz tog doba.

Predstava je tako dobro napravljena da je zaslužuje vidjeti puno veći broj Hrvata u Njemačkoj i iseljeništvu. Gostovanje po hrvatskim katoličkim misijama bio bi pravi pogodak.

 

fenix-magazin.de

1 komentar

  1. bravo sve cestitke.

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.