FOTO/VIDEO: Vrlo zanimljive informacije i savjeti na predavanju otkupljivača krastavaca karnišona

ŠIROKI BRIJEG – “Ovo nije lak posao, težak je i zahtjevan, zahtjeva svakodnevni angažman, ali predviđen je za obiteljski posao. Svaki angažman dodatne radne snage iziskuje dodatne troškove. Od poljoprivrednih proizvođača koji se odluče baviti ovom poljoprivrednom kulturom očekuje se poštivanje potpisanog ugovora oko isporuke, kao što proizvođač može očekivati korektnost i poštivanje od strane otkupljivača” – kazali su predstavnici tvrtke “Kuehne” koja se bavi otkupom krastavaca karnišona, okupljenim Širokobriježanima u Gradskoj vijećnici u zgradi Gradske uprave u Širokom Brijegu.

Ova godina je bila lošija od strane vremenskih uvijeta, na što se nije moglo utjecati tako da je urod bio manji od očekivanog. Ne samo u Hercegovini, nego i u Njemačkoj gdje također imaju svoje kooperante. Te stvari su nepredvidljive i jedini način je zalijevati vodom. Iako je manji ovogodišnji urod bio to ne znači i da će se povećati otkupna cijena, ali zato su kazali kako će dodatno novčano po novom ugovoru stimulirati dogovorenu isporuku proizvoda.

prksb 21102015 5

Jedna od bitnijih činjenica je ta da se karnišoni sastoje od 90% vode, tako da u tome se nalazi jedan veliki problem s kojim će se mnogi suočiti, a to je da se ta vrsta krastavca ne smije zalijevati gradskom vodom iz razloga što ona sadrži klor, koji jako loše utječe na razvoj i kvalitetu krastavaca karnišona. No to neće biti problem nikakav za one koji imaju čatrnje ili kanale.

Već iduće godine se planira otkup drugih poljoprivrednih proizvoda kao što su paprike i feferoni. Količina koja se namjerava otkupiti neće biti onakva kao kod krastava, ali postoji mogućnost kombiniranje sadnje tih proizvida. Uglavnom na vrijeme će svi biti obaviješteni kada se krene i sa tim otkupom.

prksb-21102015-3 prksb-21102015-4

Poljoprivredi proizvođači koji su u ovoj godini postigli najbolje rezultate, postigli su uglavnom što su isporučivali 1. klasu, a da bi se 1. klasa ubrala to je težak i zahtjevan rad, ali ukoliko se bere jedanput ili ako se može brati dva puta dnevno, moguće je ostvariti optimalne rezultate.

“Potrebno je pravovremeno kidati zaperke, u slučaju da se ne kidaju crpe snagu, tako da je urod manji. Preporučava se korištenje stajskog gnjojiva da se dobro već sada nagnjoji zemljište, jer na taj način se također mogu postići maksimalni rezultati, a već iduće godine uštedit će se na vještačkim gnjojivima” – kazali su na ovom predavanju predstavnici navedene trvrtke.

O čemu se još govorilo, i što bi moglo biti zanimljivo svima onima koji se žele početi baviti proizvodnjom ove poljoprivredne kulture možete poslušati i pogledati u ponuđenom video prilogu.

sirokibrijeg.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.