Fra Mario Knezović: Nevjerojatno je da živimo u društvu koje nije spremno “istrpjeti” Ninu Raspudića

Pisac, Srbin, Duško Radović je napisao: „Pametni mogu birati, da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara. Glupi nemaju izbora.” Kako drugačije shvatiti, da stvorim kovanice, mrzopisce ili mrzokomentatore koji ogavnim uvredama i primitivnim gadostima žele povrijediti Ninu Raspudića, nego reći da su glupi, komentirao je fra Mario Knezović.

Zapravo je nevjerojatno da živimo u društvu koje nije spremno „istrpjeti“ mudre i pametne ljude. Nastup, ili ako hoćete nastupi, Nine Raspudića u medijskome prostoru postaju šokantna terapija za one koji ne znaju ništa, a misle da znaju sve. Ninin nastup na sarajevskoj televiziji N1 je ogledan primjer razlike između pameti i gluposti, opranoga mozga i kritike čistoga uma. Novinarska pitanja su bila poput sudačke stolice ili sačekuše noćnih razbojnika koji te u maskirnim kapama mučki pretuku i pobjegnu.

Način na koji su predstavili Ninu je skandalozan ili totalno glup. Reći za intelektualca da je radikal, glasnogovornik nacionalističke desnice, ikona konzervativne scene itd. mogu biti kvalifikacije samo onih koji sami sebe vide takvim. Nastup Nine Raspudića je bio rapsodija misli, argumenata, logičnih sljedova, poredanih istina, elaboriranih zaključaka. Ovaj razgovor je za sveučilišne katedre i školske učionice.

Mislim da bi mnogi koji su pozvani govoriti o sličnim stvarima, a žele dobro nama, trebali samo reći reprizirajte što je Nino rekao. No, naše društvo, to je očito, nije spremno na intelektualni diskurs. Naše društvo nije zrelo razumjeti pametne ljude. Društvo, pogotovo ono iz političkoga Sarajeva, ne može progutati Ninu Raspudića jer su zasićeni ideologijom unitarizma i sebeljublja. Svako vrijeme je imalo ljude koji gledaju korak ispred.

Međutim, oni koji godinama kaskaju u mjestu nikad neće tamo zakoračiti i zato ne mogu shvatiti. Možemo mi reći da se s ovim ili onim dijelom izlaganja Nine Raspudića ne slažemo. No, moramo obrazložiti što je to krivo rekao? Drugo mišljenje bez argumenata je samo iskorak navijačkoga tipa koji je nahranjen niskim strastima.

Uzaludno je što Nino govori i piše pametno jer gluhome (glupome) šaptati je uzaludno. U državi u kojoj jesmo on će za neke uvijek ostati „Fino Nastupić“ jer im nije dato da shvate tko je Nino Raspudić! Emisiju preporučam čuti i vidjeti. Osobito je preporučam razumjeti!

(Kamenjar.com)

12 komentara

 1. Raspudić je ok čovjek, pametan eloventan načitan i nadasve realna – ali za naše pojmove ČUDAK.
  Da fra Marijo, u pravu si. Za naše narodne pojmove pametan čovjek je ljudina od 120 kg, s lančićem oko vrata od palca, s gutom novca u džepu od košulje s 500 eura naprjed da se krozira i vidi, a sve to je ostvario švercom i utajom poreza. po mogućnosti vozi novog mercedesa i ima BIKA za borbe, a što se tiče priče uglavnom u svakoj rečenicui opsuje Boga ili sveca kako bi naglasio ono šta želi reći, a to šta želi reći je malo smisleno ili besmisleno.
  Moj marijo, to nije stvarnost samo u sarajevu već i kod nas. I kod nas ćeš naći puno ljudi kojne podnose Raspudiće, čisto zato što nisu sposobni da ga razumiju.
  Pozdrav Marijo. Ajde molim te organiziraj opet DUHOVNU OBNOVU na kočerinu ili negdje u susjedstvu. Volim slušati tvoja predavanja. satima bih mogao sjediti i slušati tvoja tumačenja vjere, smislenosti života, evanjđelja pa i stvari iz svetovnog živpta.

  Like(10)Dislike(0)
 2. Ispričavam se na pogreškama. žurim, a naočale sam negdje posijao.

  Like(6)Dislike(0)
 3. Bravo fra Mario!
  Nikad glupi neće razumjeti one koji znaju, mogu, hoće.. na žalost. Još veća je žalost što nam životima upravljaju glupi i pokvareni, a to je mučna i teška kombinacija. Davno je Ivo Andrić napisao da će doći vrijeme kada “pametni ušute, budale progovore, a fukare se obogate.” Na žalost svjedoci smo istoga, pa kad se nađe glas razuma , kao gosp. Raspudić biva napadnut i blaćen sa svih strana. Ali ima još zdravog razuma i pozivajmo ljude koji znaju i imaju što rećči, neka govore što više da im Bog pomogne i da nam svima bude lakši život.

  Like(5)Dislike(0)
 4. Nazalost i Raspudic i Knezovic znaju samo pricati i nista drugo

  Like(2)Dislike(6)
 5. Nisam bas siguran da u zap Hercegovini ima puno onih koji ne podnose Raspudića. To je čovjek koji argumentirano govori i razlaže a ne prosipa fraze i suplje priče kao mnogi drugi.

  Like(3)Dislike(0)
 6. Ok uredu….a daj molim te nek netko komentira propovid fra Milana Loncara na misi na groblju Martica Kriz…kako rog covika vise nije stid uzdizat i hvalit posuske gospodarstvenike koji su dobrim djelom zasluzni sto je otislo preko 5000 posusana

  Like(3)Dislike(0)
 7. Nino Raspudic svska cast pratim tvoje nastupe na tv sve pohvale A Milan Lončar je na Na Martica Krizu bio toliko naporan ss svoim hvalisanjem ds ga svak komentira

  Like(0)Dislike(0)
 8. Fra Milan Lončar je naj veći bezbožnik i matrijalista što ga ja poznajem.TODORIĆ MU NIJE RAVAN.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Nino Raspudić je samo veliki demagog i ništa više. Sve loše osobine klasičnog Mostarca su dio njegovog karaktera. Onda možemo misliti kakav je.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Za Anonimno:????????????????????????

  Like(0)Dislike(0)
 11. Ajde stručnjaci predložite vi neko rješenje da nebi opet brastvo i jedinstvo.Dosta nam je toga Hrvatski narod je to skupo platio.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.