General HVO-a Ivica Primorac s gnušanjem odbacuje optužbe

Ivica Primorac, general HVO-a u mirovini i nekadašnji visoki dužnosnik stožera obrane HVO-a, reagirao je na objavu tzv. ‘sheme Leutar’, rukom ispisanog uratka osuđenog ubojice vlastite supruge Mensura Hodžića, koji Primorca dovodi u kontekst organizirane zločinačke skupine za trgovinu oružjem i ubojstvo pokojnog doministra MUP-a Joze Leutara.

Podsjetimo, zatvorenik Mensur Hožić iz KPZ-a Zenica poslao je SIPA-i i Tužiteljstvu ovakvu ‘shemu’, a što je još jedan od brojnih kontroverznih pisama koje ovaj zatvorenik šalje na adrese pojedinih institucija. Posljednji ‘uradak’ tiče se još uvijek nerazjašnjenog atentata i nalogodavaca na Leutara, a za što ovaj osuđenik dovodi u svezu brojna zvučna hrvatska ali i bošnjačka imena, kao i imena određenih osoba iz kriminalnog podzemlja.

Osuđenik Hodžić navodi kako je bio u vezi s kriminalcima te da zna cijelu hobotnicu oko ubojstva Joze Leutara, za što između ostalih, tereti i predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, Ivana Andabaka, Ivicu Primorca, Zorana Andabaka, Jedinka Bajkušu, Dominika Ilijaševića-Comu Marija Milićevića-Baju, da su usko surađivali s vodećim balkanskim krim miljeom. Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, komentirajući ove navode osuđenika, nedavno je najavio da će “onaj tko je napakirao morati odgovarati”.

Inače, Mensur Hodžić iz Lukavca početkom prosinca 2009. osuđen je pred Županijskim sudom u Tuzli na 12 godina zatvora, zbog ubojstva nevjenčane supruge Jasmine Baničević, podrijetlom iz Crne Gore.

U cijelosti prenosimo reagiranje prozvanog Ivice Primorca:

“Iako me život u BiH naučio da čovjeka ništa ne treba iznenaditi, moram priznati da me ipak iznenadio članak, Shema “Leutar” napravljena da optuži Hrvate i skrene istragu!
Iako je očigledno dobro upućeni autor članka prepoznao ciljeve ovakvih montiranih optužbi, koje već postaju praksa kod BiH pravosuđa i pojedinih politički angažiranih pojedinaca i skupina iz policijskih agencija, a isti u svom radu koriste metode kojih se ne bi posramili Goebels, Berija ili Ranković, Ja ipak imam potrebu za ovu reakciju.

Špranca je već standardna, “profesionalci” iz raznih policijsko/sigurnosno/tužiteljskih struktura, za potrebe svojih političkih šefova su spremni na montiranje fantastičnih optužbi, s ciljem diskreditiranja i po mogućnosti eliminiranja političkih suparnika, a po dosadašnjim iskustvima iz posljednjih petnaestak godina, meta su legitimno izabrani politički predstavnici hrvatskog naroda. Ključni elementi ovakvih montiranih optužbi, neizostavno su razni “ugledni građani/kriminalci” tj. likovi čije su višegodišnje adrese stanovanja najčešće u KPZ Zenica, a gdje borave pravomoćno osuđeni za teška kaznena djela.

Dodatnu vjerodostojnost ovakvim “ključnim svjedocima” daju njihovi kriminalni dosjei, koji su po pravilu deblji nego Tolstojevo djelo “Rat i Mir”, a kao takvi su i najpogodniji za potrebna “prepariranja”.

Svojim monstruoznim konstrukcijama u slučaju atentata na pokojnog Jozu Leutara, počevši s montažama korištenjem već “legendarnog” Merima Galijatovića, preko raznih drugih opskurnih likova, do posljednjeg iz slične branše, Mensura Hodžića, nadležne institucije su kod stručne javnosti, a definitivno i kod građana u cijelosti izgubile povjerenje.

Obzirom da je izvjesni Mensur Hodžić odlučio zaslužiti svojih pet minuta medijske slave, a očigledno i pokoju povlasticu pri izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne, na način da bude dio novih monstruoznih konstrukcija u predmetu “Leutar” a pritom uz metu predsjednika Dragana Čovića, naveo i Ivicu Primorca (iako osoba s tim imenom u BiH ima više) smatrao sam potrebitim reagirati.

S gnušanjem odbacujem kontekst i laži u kojima se spominje ime Ivica Primorac u navedenom članku, i naglašavam da apsolutno i bezrezervno podržavam profesionalnu istragu koja će riješiti slučaj atentata na pokojnog doministra F MUP-a Jozu Leutara. Također, siguran sam da će doći vrijeme kada će institucije pravne države adekvatno sankcionirati kreatore ovoga i sličnih montiranih procesa.

Imajući u vidu metodologiju kojom se služe pojedinci i interesne skupine, koji zloupotrebljavaju institucije u predmetu “Leutar”, ne treba isključiti mogućnost da “istražiteljski timovi” u BiH “pronađu svjedoka/e” koji će tvrditi da su i za tragačnu sudbinu generala Vlade Šantića odgovorni pojedinci iz hrvatskoh političkog i nekadašnjeg vojnog vrha u BiH”.

V.S. / Republika