Glavni imam IZ Ljubuški: Lijepo bi bilo da arapski turisti posjete i džamije u Ljubuškom

Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa IZ Ljubuški je rekao kako bi bilo lijepo da arapski turisti koji posjete vodopad Kravice iskoriste i posjete džamije u Ljubuškom gdje mogu obaviti i namaz, te saznati i vidjeti još puno toga.

”Dosada to nije bila praksa arapskih turista, a mi stojimo na raspolaganju i usluzi čime bi se izbjegle sve neželjene pojave i negativni komentari koji često služe u prikazivanju muslimana u lošem svjetlu, a da i ne govorimo o lošim iskustvima turista odnosom organa reda i sigurnosti kada reagiraju na nemile scene i događaje. Vjerujem da i sami vodiči mogu doprinijeti da se to kvalitetnije organizira i izbjegnu neželjene scene i komentari”, rekao je ef. Germić za Preporod.com.

Lokalni izbori su uzburkali emocije u mnogim sredinama u Bosni i Hercegovini. Očekivanja Bošnjaka Ljubuškog i na ovim izborima bila su skromna.

”Očekivanja Bošnjaka na ovim lokalnim izborima bila su biranje predstavnika u općinsko vijeće kao znak prisutnosti i spremnosti ostanka i opstanka na vjekovnim ognjištima. Međutim, kandidat ili dva koji su bili na listi jedne političke partije i koji su očekivali podršku i izbor nisu to ostvarili tako da i novoizabrani saziv općinskog vijeća neće imati izabranog predstavnika iz reda Bošnjačkog naroda. Razloge treba tražiti u dubljoj analizi takvog odnosa birača, nezainteresiranosti, neadekvatne praćenosti kvalitetnim projektima pomoći u održivom povratku, usputne i povremene brige i uglavnom pružanja moralne podrške bez jasne vizije i strategije općenito kad je u pitanju povratak i povratnici, kao i nedovoljna svijest o važnosti institucionalnog prisustva i rješavanja mnoštva pitanja koja stoje pred povratnicima. Da se poslužim jednom izrekom koja kaže da je u debelo uho teško uvući nježnu riječ”, rekao je ef. Germić.

Podsjećamo, da su Kravice u posljednje vrijeme često u žiži medijske javnosti. Naime, nedavno je zabranjen ulaz antifašistima na Kravice, a ljetos je zabilježena i tučnjava između lokalnog stanovništva i turista iz Bahraina. Javnost je burno reagirala kad je na Kravicama zabranjeno obavljanje vjerskih obreda.

bljesak.info

4 komentara

 1. Kako se kaže (kad dođeš u Rim ponašaj se kao Rimljanin) to njim treba reći ovi Imam,u protivnom vrlo lako bi mogli popast DEGENEK. Kakav je turist kad svojim ponašanjem provocira ljude u sredini u koju je došao.Klanjaje na javnim mjestima nije dio tradicije u ovim krajevima. Stoga ako žele vršiti svoje obrede neka idu u Džamiju A ne u tuđu Ogradu.

  Like(4)Dislike(0)
 2. Sa ponosom mogu reci da u grudama jos arapi nisu klanjali ili namaz pravili. Mozda namaz na kruh,margarin,pekmez,pasteta i slicno. Ali nesto ih nema vamo na provokaciju. Boze,pa bi degenek izili,pogotovo od prispe juzno.

  Like(3)Dislike(0)
 3. Svi ste vi internet ratnici jaki na [email protected][email protected]@###$$₩¥£

  Like(0)Dislike(1)
 4. Neka dođu klanjat u Grude to bi klanjanje zapamtili nismo mi Posušani pogotov ovi od prispe prema Ljubuškom

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.