Gorivo bi trebalo pojeftiniti za 20 feninga!

Dok na našim benzinskim crpkama cijene padaju gotovo neosjetno, analiza koju su uradili borci za zaštitu potrošača pokazuje da su stvoreni preduvjeti da gorivo pojeftini za čak 20 feninga, pišu Nezavisne novine.

Da je takva računica opravdana shvatit ćemo ako se vratimo na prosinac prošle godine, kada je na europskom tržištu barel nafte tipa brent koštao oko 60 dolara, a sada mu je cijena tek oko 43 dolara, što znači da je danas jeftiniji za oko 30 posto, čime je oboren višegodišnji rekord.

Istovremeno, krajem prošle godine litar dizela u Banja Luci bilo je moguće natočiti po cijeni već od 1,74 KM, a sada, u najboljem slučaju, košta 1,90 KM, što znači da je danas skuplji, i to za oko 10 posto.

Opravdanje naftni distributeri nemaju ni u kretanju tečaja dolara, koji je, u promatranom razdoblju, ojačao tek za šest posto.Borci za zaštitu potrošača ocjenjuju da vlasnici benzinskih pumpi imaju značajan prostor da srežu svoje cjenovnike.

“Naftni derivati bi na našim crpkama trebalo da budu jeftiniji za oko 20 feninga nego što su sad”, naglasio je Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, koji je radio analize na ovu temu.

On ističe da, nažalost, apel udruženja da se gorivu snizi cijena nikad nije urodio plodom.

“Kad dođe do skoka cijena na burzama, distributeri kažu da nemaju velike zalihe i da moraju odmah dizati cijene. Međutim, kad se događa obratno kao što je sad, da imamo drastičan pad cijena, i to gotovo svakodnevno, onda oni kažu da imaju zalihe”, naglasio je Petrović.

On podsjeća da je na našem tržištu dozvoljeno slobodno formiranje cijena, tako da, prema zakonu, vlasnici benzinskih crpki ne prave nikakve prekršaje.”Na potrošačima je da odluče na kojoj će crpki točiti gorivo”, kazao je Petrović.

Međutim, vlasnici benzinskih crpki tvrde da nije do njih jer su oni tek karika u lancu.

“Sve ovisi od cijena na rafinerijama, kako kod nas, tako i u okruženju. Mi kupujemo od njih. Čim one spuste svoje cijene, i mi ćemo”, poručio je Saša Ćejić, zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

Iako su pojedine benzinske crpke u RS proteklih dana spustile cijene benzina i dizela, one nisu ni približne vrijednostima koje smo imali krajem prošle godine, mada je, dakle, nafta na europskom tržištu danas znatno jeftinija nego što je to bio slučaj krajem 2014, navode Nezavisne novine.

U FBiH je gorivo još skuplje nego u RS, i na većini benzinskih crpki košta oko dvije marke po litri. Trgovci u FBiH utrkuju se da pojeftine naftne derivate, ali je rez “mršav” i, u većini slučajeva, iznosi tek pet feninga.

“U posljednjih sedam dana sve crpke u FBiH podnijele su zahtjeve za sniženje cijena naftnih derivata. To je uglavnom sniženje cijena benzina i dizela i sada možemo govoriti o prosječnoj cijeni od dvije KM”, kazali su iz Sektora za cijene i analizu tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.