Gorivo najskuplje u Mostaru

Gorivo u Bosni i Hercegovini od listopada prošle godine do danas poskupjelo je za oko 20 pfeninga po litru, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u listopadu prošle godine litar bezolovnog benzina koštao 1,70, a danas je oko 1,90 KM.

Posljednje poskupljenje goriva zabilježeno je početkom ovog mjeseca, kada su pojedine crpke digle cijene za pet pfeninga. Evidentne su razlike u cijenama od crpke do crpke, odnosno od grada do grada.

Tako na nekim crpkama na Palama litar dizela košta 1,68, dok je u središtu Sarajeva i Mostara 1,91 KM.

lz Ministarstva trgovine FBiH kazali su za Avaz da oko 360 crpki, koliko ih ima u Federaciji, same diktiraju cijene, te da oni kao nadležno ministarstvo mogu reagirati tek ako neka od njih drastično odstupa od drugih.

”Većinom je razlika od 5 do 10 pfeninga, u zavisnosti od kupovne moći, od grada do grada. Na primjer, uvijek je u Zapadnohercegovačkoj županiji gorivo skuplje nego u ostatku Hercegovine”, kazali su iz Ministarstva te dodali da, ako vlasnici crpki planiraju mijenjati cijene goriva, moraju tri dana ranije dostaviti obrazac.

Avaz navodi kako su analizom došli do podataka da je gorivo najskuplje u središtima gradova, a na periferiji i u manjim mjestima cijene su znatno niže, i po 20 pfeninga za litar.

Najniže cijene goriva su na Palama, u Banja Luci i Zenici, u kojoj dizel košta do 1,86 KM, a benzin do 1,91 KM po litru. Najskuplje gorivo je u Mostaru, gdje na pojedinim crpkama litar benzina košta 2,06 KM, zatim u Trebinju – do 1,99, dok je u Sarajevu najskuplji litar benzina, 1,96 maraka.

11 komentara

 1. Liji u mustapica

  Like(0)Dislike(0)
 2. Najskuplje je u Grudama i to odgovorno tvrdim

  Like(1)Dislike(0)
 3. Grude su uvjek među skupljima

  Like(0)Dislike(0)
 4. Najjeftinije i najbolje u Perisica

  Like(0)Dislike(0)
 5. Dizel euro 5 u Sarajevu u centru grada je 1;66 nemojte lagati

  Like(0)Dislike(0)
 6. pogledaj inu i petrol koji imaju pravo gorivo cjene.sve ostalo je losa kvaliteta i mutikase sto prodaju bazna ulja i razredivace sa dizelom.samo petrol i ina ostalo je sve upitne kvalitete.tioil goriva cim zaladi upalit auta nece moci kao prosle godine na kupresu sto je bilo.pumpe su im kao stale!

  Like(1)Dislike(0)
 7. Ja tocim na ini u imotskom. Dosad nisam imao problema

  Like(0)Dislike(0)
 8. pa evo ina partner u grudam oktana clas plus najbolje gorivo jeftinije a isto ko u imotskome

  Like(0)Dislike(0)
 9. aj marko bogati ne seri

  Like(1)Dislike(0)
 10. Najbolja benzinska

  Najbolje u Hifi

  Like(0)Dislike(0)
 11. neseri ti neznalico.nije ina sasa kompanija.jesu oni otvorili oktan u grudam.i oni su njihovi partneri.i imaju najbolje gorivo clas.to sto su nasi grudani zakasnili to je njiov problem druze

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.