Grabar Kitarović: Podržati ću sve zahtjeve legitimnih predstavnika Hrvata, pa i treći entitet!

Novi predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol legitimni hrvatski predstavnici u BiH, uključujući i zahtjev za formiranjem trećeg entiteta.

“Hoće li to biti nekakva županijska rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima”, rekla je Grabar Kitarović za Federalnu televiziju.

Ona je istaknula da vjeruje da će njen prvi službeni posjet biti upravo posjet BiH.

“Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. Ali, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu”, rekla je Grabar Kitarović, dodajući da vjeruje u budućnost BiH kojoj želi sve najbolje.

Ona je rekla da želi da BiH bude emancipirana zemlja koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO, navodeći da su promjene potrebne da bi BiH normalno funkcionirala.

“Za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta je da hrvatski narod konačno postane ravnopravan – konstitutivno i u svakom drugom pogledu na cijelom teritoriju BiH. U tome ću podržavati zahtjeve legitimnih predstavnika hrvatskog naroda”, navela je prva žena na čelu Hrvata.

Ona dodaje da bi bio poželjan dogovor sva tri naroda, kao i nacionalnih manjina u BiH, te da bi u suprotnom trebalo organizirati međunarodnu konferenciju vezanu za budućnost, unutarnje uređenje i funkcioniranje BiH, u što bi bili uključeni međunarodna zajednica i SAD.

Predsjednica Hrvatske kaže da će tražiti nadogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma, te da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak – ne pruža ravnopravnost hrvatskom narodu u BiH.

(www.vecernji.ba)

1 komentar

  1. Ona je rekla PODRŽAT ĆU SVAKU ODLUKU… a ne PODRŽATI ĆU!!!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.