Građani BiH žive najlošije u regiji

Najbolja zemlja za život je Norveška, a BiH se nalazi na 85. poziciji od 188 država, objavio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kada je riječ o našoj regiji, najzahvalniju poziciju zauzela je Slovenija, i to 25. mjesto, a slijede Hrvatska – 47, Crna Gora – 49, Srbija 66, te Makedonija, koja se učvrstila na 81. poziciji, što znači da je BiH najlošije rangirana od svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Prema tom istraživanju, indeks ljudskog razvoja u BiH iznosi 0,73, dok je u prvoplasiranoj Norveškoj vrijednost tog indeksa čak 0,94. Isto istraživanje pokazalo je da je očekivana dužina života u BiH 76,5 godina, dok je prosjek trajanja obrazovanja tek nešto više od osam godina. Bruto nacionalni prihod po glavi stanovnika u BiH iznosi 9.638 američkih dolara (oko 16.800 maraka), a u Norveškoj vrtoglavih 64.992 dolara (više od 113.000 maraka).

Borci za zaštitu potrošača nisu iznenađeni činjenicom da se BiH na ovoj listi našla daleko iza ostalih država u regiji, jer, kako ističu, čak i većina od onih koji rade jedva sastavlja kraj s krajem.
“Očekivano je da smo u regiji na posljednjem mjestu, jer se više bavimo politikom, nego oživljavanjem ekonomije. Prosječna plaća je službeno oko 830 maraka, ali većina stanovništva dobiva onu minimalnu od 370 KM. Samim tim je i platežna moć mala i životni standard je nizak”, napominje Zoran Petoš, projektni koordinator u Udruženju građana DON Prijedor.

Komentirajući ovo istraživanje, Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da sindikalci na ove činjenice već dugo ukazuju.

“Nažalost, za to nemaju sluha oni koji su izabrani da nam osiguraju bolji životni standard. Situacija u kojoj prosječna plaća ne zadovoljava ni polovicu potrošačke korpe dovoljno govori za sebe. Nažalost, ne postoji svjetlo na kraju tunela, odnosno tračak nade da će biti bolje”, rekao je Šatorović.

Sudeći po stavu UNDP-a, sve države u svijetu imaju što raditi kako bi njihovim građanima bilo bolje.

“Dostojanstven rad doprinosi ekonomiji, ali i obogaćuje ljudske živote. Sve zemlje moraju odgovoriti na nove izazove u svijetu rada te iskoristiti mogućnosti za poboljšanje života ljudi i osiguravanje dostojne egzistencije”, poručila je Helen Clark, administrator UNDP-a. Inače, kada je riječ o vrhu tabele, odmah iza Norveške našla se Australija, pa slijede Švicarska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Irska, SAD, Kanada i Novi Zeland, prenose Nezavisne novine.

Na začelju liste od 188 zemalja nalaze se Eritreja, Centralna Afrička Republika i Niger.

Pokazatelji teškog života u BiH

• Potrošačka korpa
1.860 KM

• Prosječna neto plaća
828 KM

• Prosječna mirovina
342 KM (RS)
366 KM (FBiH)

• Broj nezaposlenih
539.703

• Mladi bez posla
58 posto

• Na granici siromaštva
700.000 ljudi

RANG-LISTA

25 – Slovenija
47 – Hrvatska
49 – Crna Gora
66 – Srbija
81 – Makedonija
85 – BiH

1 komentar

  1. Motika,polje je neuskopano.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.