Građani u FBiH pokrenuli kampanju za zaštitu ljudskih prava pušača

Građani Federacije BiH pokrenuli su na društvenim mrežama kampanju za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenog nacrta zakona o apsulutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Aida Feraget, inicijatorka kampanje pod nazivom “Ma kuš na me”, izjavila je za Fenu da i pušači, kao građani i porezni obveznici, imaju pravo od države tražiti zaštitu.

Pojasnila je da pušači imaju pravo uživati u ugostiteljskim uslugama isto kao i nepušači budući da ih jednako plaćaju, te da kampanja ne promovira pušenje već se pušači bore za svoja prava.

Feraget je istaknula da apsulutna zabrana bilo čega nikad i nigdje nije donijela ništa dobro i podsjetila na pokušaj SAD-a da zabrani točenje alkohola koji je doveo do ekspanzije organiziranog kriminala s kojim se bore i danas.

– Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo sami odlučiti o svom tijelu kada je riječ o pušenju, kao i o, na primjer, abortusu – naglasila je Feraget.

Dodala je da kampanju nitko ne financira i da je Facebook grupa “Ma kuš na me” za desetak dana dobila više od 3.000 sljedbenika, te da su pisali parlamentarcima i Ministarstvu zdravlja FBiH kao predlagaču zakona.

Fena

9 komentara

 1. “Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo sami odlučiti o svom tijelu kada je riječ o pušenju..” – a nepušači nemaju ista prava? (čiji se život ugrožava kao pasivnom pušaču u zatvorenim javnim objektima).
  Čini se da bi jedino kompromisno bilo pregraditi staklenim zidom prostor za pušače i nepušače, pa tko je odlučio biti pasivan pušač nek’ ide pa pasivno puši slobodno. lp

  Like(2)Dislike(2)
 2. tko ce pusit ,neka ide vani,pa se vrati u zatvorenu prostoriju.

  Like(3)Dislike(0)
 3. ???

  Like(0)Dislike(0)
 4. nemrem verovat koliko su ljudska prava ugrožena u ovoj državi-pušači vi ste tela svoga gospodari , nedaj te se……hahahaaaaa

  Like(0)Dislike(1)
 5. Hahahahahahahahahahahaa

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ma da, dr
  zava bas brine, svjetska zdravstvena organizacija, MMF, Masonerija, Gospodari zivota i smrti, svi brinu o jadnim malim pusacima svega pa i duhanskog dima? jer im je samo to ostalo da ne dozive zivcani. Neupuceni pogledajte malo korz ljudsku povjest pa ce te vdjeti kakvi su se prirodni stimulansi koristili, a sigurno ne bez razloga i ljudska vrsta je opstala.
  Ralog ovakvim odlukama lezi u farmacetskim industrijama, forsiranju antidepresiva (potpuna kontrola trzista, roba manje kabasta nema potrebe za pus pauzom, kontrolirano djelovanje osjecajem zadovoljstva i ciljanim halucinacijama

  uzmite razdoblj e od 100 godina unazad pa usporedite koristenje jednog i drugog, i uporedite mentalno zdravlje generacija prije i sad.
  Na kraju uzmite brojke zrtava u zadnjem ratu na ovim prostoima i broj umrlih od konzumacije duhanskih proizvoda, A BUDITE SIGURNI DA ODLUKE O ZABRANI DUHANSKOG DIMA I RATOVIMA DONOSE ISTI LJUDI

  Like(0)Dislike(0)
 7. Kako ste bezobrazni i agresivni. Pusite dok crknete ko vam smeta ali odmaknite dim od onih kojima smrdi…fuj

  Like(0)Dislike(0)
 8. Sta je sa ljudskim pravima sto su pobijeni za 2 noci 6000 staraca i djece vecina kod krskog,samo 50 metara od ceste.Da je pas ubijen trazila bi se zastita zivotinja a kad su hrvati nenaoruzani pucat po njima.Ima li iko normalan na vlasti!

  Like(0)Dislike(0)
 9. Ode ti prijatelju skroooz kroz sumu. Da su objavili da obustavljaju proizvodnju helanki ti bi komentirao kako su u rat u sorcevima isli. Bolan ovo su druga prava. Prava nas, zivucih, da pozivimo kraj ovih propusenih. Znas,o danas i sutra je rijec. To jucer i onda ostavi za godisnjice i teme koje tome pripadaju. Pojedini su skroz prestali citat naslove. Nego odmah Komentar:” a di ste bili ’45,’50,’90,93..?”

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.