Gradonačelnici traže ukidanje županija

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, te načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Gradačaca Edis Dervišagić, Živinica Samir Kamenjaković i Kalesija Sead Džafić, stava su da je potrebno ukidanje županija, odnosno izvršne, zakonodavne i sudske županijske vlasti.

To je zaključeno na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Grada Tuzla, a spomenuti načelnici općina zajedno s gradonačelnikom Tuzle u obraćanju novinarima poslali zajedničku poruku, da su u kampanji za izmjene Ustava FBiH, koja bi trebala u sljedećem razdoblju rezultirati i inicijativom za ukidanje županija, a koja bi u konačnici, na jesen, trebala biti upućena Federalnom parlamentu.

Oni predlažu da se zakonodavna, izvršna i sudska vlast županija ukinu, da se nadležnosti podijele između Federacije, gradova i općina, a da županije ostanu kao teritorije, odnosno da imaju svoje predstavnike na federalnom nivou.

”Unutar FBiH imamo 10 država koje imaju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, potroše ogromne novce, imamo 11 premijera, 142 ministra, 142 tajnika ministarstava, na stotine zastupnika i savjetnika, to ne može izdržati ekonomija ove zemlje”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dodavši da gradovi i općine FBiH zbog županija primaju samo 8,5 posto od PDV-a i drugih prihoda, dok u RS-u općine prime 24,5 posto sredstava.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić ističe da bi se ukidanjem županija proračun općina povećao za tri puta, što znači ekonomsko jačanje, i velike uštede, tvrdeći da je snaga s kojom raspolažu načelnici, garancija da se može doći do službene inicijative, koja bi trebala u sljedećem razdoblju ići prema Federalnom parlamentu.

Inicijativu o ukidanju županija, čiji je autor gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podržao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje građana kao neovisni kandidat, a on tvrdi da je obavio razgovor s ostalim nezavisnim načelnicima općina u FBiH, te da očekuje njihovu podršku.

Gradonačelnik Tuzle i načelnici Gračanice, Gradačca i Živinica kadrovi su SDP-a, tvrde da očekuju podršku ostalih kolega načelnika ove političke opcije, a pozivaju sve ostale načelnike i gradonačelnike FBiH, bez obzira na političku pripadnost, da se pridruže ovoj inicijativi.

(Fena)

8 komentara

 1. Nemojte pljuvati po ljubi… pravi čovik..,kad ti znaš (..) ajde ti

  Like(0)Dislike(0)
 2. Dakako nego ukinuti, ali prije toga treći pod nazivom Herceg-Bosna. Inače grebo vas oni ko vas je podgovorio. Marvo podmukla.

  Like(2)Dislike(0)
 3. Treći dakako entitet i mismo ravnopravn narod

  Like(0)Dislike(0)
 4. Velika većina Hrvatskog naroda je također za ukidanje źupanija i formiranje dal tri etnička entiteta,republike,regije,županije ili kako ih god zvali i da svaki ima sva svoja ministarstva kao današnje županije.

  Al znamo svi da je to nemoguće a zašto “ZNA SE”!

  Gdje bi tada svi ti pusti ministri kao i svi ti pusti uhljebi iz svih tih pustih ministarstava završili?

  Zasigurno ne u privatnom sektoru jer tamo treba raditi da bih zaradili plaću a to nisu naučili i nebi željeli da žive od svog rada nego tuđeg jer su tako naučili.

  Koja to država na svijetu ima toliko ministara i ministarstava mislim ni jedna.

  Ovakvi političari u BiH narod vode u bijedu, siromaštvo i dužničko ropstvo gdje se država u ime naroda svakodnevno sve više zaduživa iz čega obični nedužni narod nema nikakve koristi nego će to desetljećima vraćati i nikad se iz tog ropstva u kojeg su ga političari uvukli neće moći izvući.

  Oni ne da bih smanjili broj županija nego iz svojih interesa bi ih još i povećali samo da bih još više imali svojih glasača.

  Ako bi mogla svaka općina biti županija da sve svoje iz obitelji kao i sve aktivne partijske članove i glasače zaposle i svaki bi im izbori bili zagarantirani.

  A i sa ovakvom mašinerijom koju su zaposlili po političkoj liniji koju imaju dobivaju izbore već godinama.

  Njih uopće i ne briga treći entitet. Oni samo gledaju svoju vlastitu korist a narodu prodaju demagogiju.

  Jedino preostalo riješenje ga obične poštene ljude koji su naučili živjeti od svog rada je kaput preko ramena i u bijeli svijet što se već maslvno i događa.

  Ostat će pretežno oni koji su na državnom proračunu, uhljebi, umirovljenici, invalidi, stari nemoćni i bolesni.

  Tko će tada puniti državni proračun kad odu radno sposobni mladi ljudi i tko će im tada zarađivati plaću to je veliko pitanje.

  Like(1)Dislike(0)
 5. Nema od toga ništa oni bi napravili još županija srezova i okruga samo da mogu zaposlit svoje kume svastike rodice ljubavnice itd boli nji za narod

  Like(0)Dislike(0)
 6. Da, ukunuli bi Županije i svu vlast centralizirali u Sarajevo na čelu s mudžahedinskom SDA.
  Neće ići gospodo. Rađe 1000 godina ovako u pat poziciji i neka nas nestane s ovih prostora, ali nećetete
  dobiiti dobiti apsolutnu vlast u BiH. Hrvati i Srbi su konstitutivni narod ove HIBRID DRŽAVE i tako će i ostati.
  Može – tri entititeta s državotvornim ovlastima i jedan distrikt pa onda se može govoriti o ukidanju županija.

  Ako želite DŽAMAHIRIJU u BiH onda uzmite svoj dio BiH i radite s njim šta želite. Naš dio ostavite nama, Srbima njihov i onda možemo razgovarati. Ovako, mislim da nećete uspjeti. S nama Hrvatima možda i biste jer imamo prodane duše u političkom moljeu, ali sa Srbima vrlo teško.

  Like(3)Dislike(0)
 7. Onaj tko bi ukinuo županije, taj bi usrećio ogromnu većinu hrvatskog naroda u BiH i učinio bi im veliku uslugu. Nezadovoljni bi bili samo oni malobrojni i privilegirani koji su se skrasili u tijelima županijske vlasti, ništa ne rade, proračun stalno podkradaju, zadužuju se i tako sve nas vode u beznađe i dužničko ropstvo.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Ukinuti županije, Federaciju, RS, i formirati Herceg-Bosnu na cijelom teritoriju BiH. Pa onda iz Mostara propisivat šta će djeca u Tuzli, Gradačcu itd učiti u školi. Pametnjakovići..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.