Grand Prix 15. Mediteran Film Festivala filmu ‘O umijeću ratovanja’

Sinoć je u prepunom kinu Borak dodjelom MFF projektora završen 15. Mediteran Film Festiva powered by HT Eronet. Grand prix 15. MFF-a otišao je u ruke redateljskog para Silvije Luzi i Luce Bellina za film u dugometražnoj kategoriji ‘O umijeću ratovanja’. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je film španjolske redateljice Rosera Corelle ‘Zatočenici Kanuna’, dok je posebnu nagradu publike osvojio film izraelskog redatelja Bernarda Dicheka ”Kalusz koji sam poznavao”.

Specijalno priznanje 15. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je izraelskom filmu ‘’Prije revolucije’’, redatelja Dana Shadura zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ”autor nudi osobno ali ne i privatno istraživanje povijesti jedne obitelji kroz koje nam se otkrivaju nepoznate činjenice o izraelsko – iranskim odnosima prije revolucije. Duboko dirljiva priča postavlja univerzalna pitanja morala i etike s kojima smo konfrontirani u vremenima političkih promjena’’.

Specijalno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji odlazi u ruke hrvatskom filmu ”Tamo gdje živi Nada”, Darija Bukovskog za koji su članovi žirija rekli kako su ” vidjeli svakodnevnu priči iz života starih ljudi o kojoj se nerado govori”. Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu i redatelju zbog hrabrosti da intimističku priču podjeli sa svima nama”.

U kratkometražnoj konkurenciji, žiri u ovom sastavu odlučio se dodijeliti još jedno Specijalno priznanje egipatskom filmu ‘Om Amira’ redatelja Najia Ismaila, zbog kako su istaknuli ” snage filma koja je u ovoj obiteljskoj drami odlično filmski ispričana te na dubok način progovara o svakodnevnoj borbi za život”.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija kratkog fima ‘Žuta crta’ nastalog na MFF radionicama kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog glazbenog dokumentarca ‘Potraga za Sugarmanom’.

Osim MFF-a, HT Eronet je generalni sponzor i Sarajevo Film Festivala, Dana hrvatskog filma u Orašju i Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), čime pokazuje posvećenost filmskoj umjetnosti i vrijednim filmskim projektima.

mff2 zatvaranje 2014

mff3 zatvaranje 2014

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.