Gruđani hodočastili Gospi Olovskoj (FOTO)

Na blagdan sv. Josipa radnika 1. svibnja i ove godine započeo je molitveni „hod“ hodočašćem Gospi Olovskoj u starodrevnoj i nekoć jednoj od najpoznatijih i najstarijih Gospinih svetišta na Balkanu. Franjo Varadinac u djelu „Pastor bonus“ objavljenom u Mlecima 1679.godine, svjedoči: „Gospi Olovskoj hodočaste ne samo katolici Bosne i Dalmacije, nego i inovjernici iz Bugarske, Srbije i Albanije,“ i to radi čudesnih ozdravljenja.

Grupa prijatelja iz Gruda, Posušja i Neuma, nas 17 organizirano busom, već treću godinu za redom hodočastili smo ovom marijanskom svetištu. Pred oko 1200 okupljenih vjernika, nakon pozdravne riječi i dobrodošlice provincijala Franjevačke Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana, svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Vrhbosanski Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju 30-ak svećenika.

Nakon završetka sv. mise i paljenje svijeća kod glasovitog Crnog kamena uputili smo se na obilazak Obeliska, četverostranoga, visokog 4 m, bogato ukrašenog, najvjerojatnije potječe iz 14. ili 15. stoljeća. Ovaj spomenik je jedan od najzanimljivijih i najljepših starih bosanskih spomenika. Zatim smo, u blizini ove lokacije, na mjestu zvanom Crkvište obišli jedno od dva čuvena olovska svetišta-ostaci srednjovjekovne crkve sv. Roka, oko koje se nalazi 20-ak stećaka. U povratku, u Sarajevu smo obišli crkvu sv. Ante na Bistriku i Katedralu Srca Isusova stolnu crkvu Vrhbosanske nadbiskupije, da bi oko 22:00h stigli u Grude.

Thumb (5) Thumb Thumb (1) Thumb (2) Thumb (3) Thumb (4)

blidinje.net

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.