Gruđani predstavljaju ŽZH na Federalnom natjecanju u pružanju prve pomoći

Danas je u prostorijama Gradske sportske dvorane u Ljubuškom održano županijsko natjecanje srednjih i osnovnih škola u pružanju prve pomoći. Organizator ovog edukativnog događaja je Crveni križ Ljubuški.

S područja ŽZH sudjelovale su tri osnovne i četiri srednje škole. Prvo mjesto u natjecanju osnovnih škola osvojila je OŠ fra Stipana Vrljića Sovići, a pobjednici za srednju školu bili su učenici Srednje škole A. B. Šimića Grude.

Pobjednici natjecanja, ekipa iz Gruda, sudjelovat će na Federalnom natjecanju koje će se održati u Bihaću 21. svibnja ove godine. 

13224298_10206718956638816_2098743792_o 13225189_10206718958798870_1449994329_o

Prva pomoć je skup radnji kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu događaja, prije dolaska hitne medicinske službe ili drugih kvalificiranih zdravstvenih djelatnika. Primjena postupaka prve pomoći početak je pomaganja i zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe.

Osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći tradicionalna je djelatnost koju i Crveni križ provodi s ciljem pripremanja što većeg broja osoba za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa.

Crveni križ je  međunarodna  humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Utemeljio ju je Henri Dunant. U svakoj državi postoji samo jedan nacionalni Crveni križ, a nacionalna društva ujedinjuju se u Međunarodnu federaciju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Sedam temeljnih načela čine bit Pokreta. Prihvaćena su na 20. međunarodnoj konferenciji u Ženevi 1965. godine. Države su obvezne u svako doba poštovati privrženost svih sastavnih dijelova Osnovnim načelima Pokreta koja se odnose na sljedeće:
-Humanost
-Nepristranost
-Neutralnost
-Neovisnost
-Dobrovoljnost
-Jedinstvo
-Univerzalnost

grude-online.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.