Grude: Arheološki El Dorado prepun misterioznih prapovijesnih lokaliteta

”Misteriozne megalitske građevine i izgubljeni ilirski grad kriju se visoko nad liticama i padinama brijega Petnjik iznad izvora Tihaljine”, tvrdi geolog Goran Glamuzina.

On tvrdi kako gledajući širi prostor Zapadne Hercegovine, s obzirom na prisutnost i brojnost prapovijesnih lokaliteta koji sadrže neistražene kamene građevine, zidine, hramove, palače, ceste, pa i prave izgubljene gradove, možemo slobodno reći kako se s ovakvim bogatstvom ponajviše ističe šire područje Gruda na krajnjem jugozapadu Hercegovine kojeg s pravom možemo nazvati i zapadnohercegovačkim arheološkim El Doradom.

”Razmatrajući razloge zbog kojih je u ovolikoj i ogromnoj mjeri bujao prapovijesni život na grudskom području, vrlo lako možemo uvidjeti da su tome pridonijeli neki osnovni prirodno-resursni, ali i geostrateški elementi. Pa se tako između ostaloga ovdje nalazi, i to na krajnjem jugu općine Grude, jedan fantastični, veliki, pa i s obzirom na prirodno okruženje, spektakularni, izvor rijeke Tihaljine, odnosno samog Trebižata, zatim dio doline s tokom ove rijeke nizvodno od izvora, pa onda nadalje tu je vrlo plodno poljsko područje oko Drinovaca, pa sve do Gruda, kao i u pravcu prema Imotskom poznatije kao Imotsko-Bekijsko polje u kojem se pak kod samog sela Drinovci nalazi također jedan prirodni fenomen, tzv.jezero Krenica, koje nikad ne presušuje, te koje je samim time još od davne prapovijesti predstavljalo važan izvor pitke vode za čitavo okolno stanovništvo”, navodi Glamuzina na svom blogu.

Dodaje kako su svi ovi razlozi, kao i još pogodnost klimatskih prilika s mediteranskom klimom pogodnom za sadnju loze, maslina, voća i povrća, ali isto tako i vrlo važan, još od davnina, geostrateški položaj područja Gruda koje se nalazi na sjecištu još drevnog, prapovijesnog i predrimskog puta od doline Neretve tj.drevne Narone pa do doline Cetine i sve do drevnog megalopolisa Salone kod Splita, predstavljali su neporecivo važne razloge prapovijesnog značaja ovog prostora.

”Sukladno rečenom, svi ovi faktori, i ovako značajan položaj proishodili su tome da je još od mlađeg kamenog doba, a pogotovo u brončanom dobu, te sve dalje u kontinuitetu, čovjek na ovom, grudskom, području intezivno živio i razvio jednu osebujnu kulturu, ali ne samo kulturu već i jednu pravu izgubljenu i zaboravljenu civilizaciju koja je na širem grudskom prostoru ostavila na stotine, danas totalno izgubljenih, gotovo nevidljivih, u gustim šumama zaraslih, te po padinama i vrhovima brda, rasutih prapovijesnih građevina od kamena, koje na mnogim mjestima predstavljaju prava monumentalna dijela prapovijesnog i ilirskog graditeljstva”, smatra Glamuzina.

Kaže kako ovakva mjesta predstavljaju izuzetno vrijednu kulturno-povijesnu graditeljsku baštinu koju su nam i koju su svim Gruđanima, njihovi preci ostavili u naslijeđe, no međutim koja je danas, kako od javnosti, tako i od struke, u potpunosti zanemarena, zaboravljena, gurnuta pod tepih, te posve neistražena.

Da je tome tako, pokazali su vrlo brojni terenski obilasci svakog kutka grudske općine, izvedeni od autora ovog bloga, u kojima su razotkriveni brojni ostaci pravih prapovijesnih monumentalnih građevina, najčešće u vidu impresivnih megalitskih ili kiklopskih zidina, zatim ozidanih, gomilama sličnih, no pravih drevnih kamenih hramova, palača, zatim drevnih predrimskih, tj.ilirskih kao i antičko-rimskih kamenih cesta, ali i čitavih nepoznatih gradina, gradinskih kompleksa, pa i pravih protourbanih prapovijesnih naselja, ili drugim riječima rečeno – drevnih gradova.

”Upravo, jedno takvo mjesto, jedan u potpunosti nepoznati, kako široj javnosti, tako i domaćoj struci, arheološki lokalitet na kojem se nalaze, po svemu sudeći ostaci jednog pravog ilirskog grada, od strane autora otkriven je nedavno na krajnjem jugu područja Gruda, jugoistočno od sela Drinovci, na širem prostoru brda Petnjik ponad već spomenutog fascinantnog izvora Tihaljine u Peć-Mlinima”, smatra Glamuzina.

Više o otkriću kod Gruda pročitajte ovdje.

9 komentara

 1. Ne nazivaj Drinovčanina Gruđaninom nikada i neka vam bude zadnji put.

  Like(7)Dislike(4)
 2. Ovaj geolog gdje god dođe i koji god suhozih vidi, senzacionalno objavljuje da je eto upravo on otkrio prapovijesnu zidinu, Ilirsko naselje, grad i sli.
  Od prapovijesti ti objekti čekaju da ih baš on otkrije. Nitko prije njega nije bio toliko pametan da to vidi.

  Bilo bi krajnje vrijeme da ga netko od stručnjaka upozovi da se malo blamira, i da priča gluposti.

  Još će negdje pronaći piramidu, kao onaj luđak u bosni.
  Samo će možda ta naša piramida biti malo starija od one u Visokom.

  Like(7)Dislike(4)
 3. Malo sam se prevario. Taj lik je zaista otkrio piramidu u Hercegovini, koja je starija od one u Visokom.

  https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/52132/semir_osmanagic_dobio_konkurenciju_mostarski_geolog_goran_glamuzina_tvrdi_da_je_otkrio_piramidu_kod_neuma.html

  Like(5)Dislike(1)
 4. Krenicu su ukrasili kucarama od privatnog vodovoda nivo tog jezera padne tri metra ljeti jos koja kucara bit ce mocvara

  Like(0)Dislike(0)
 5. Treba istraziti zastititi ili po naski srusiti

  Like(0)Dislike(0)
 6. Dicemo u lov gori ima dobro zeca

  Like(1)Dislike(0)
 7. Anonimno,juga je toliko voljela zapadnu hercegovinu da ulagala velike novce pa i u istrzivanje a pogotovo arheologiju jer vise nije imala u sta drugo a zelja je bila ulagati i ulagati i samo ulagati,tako da stoji tvoja prica da je sve vec istrazeno

  Like(3)Dislike(1)
 8. A naša Bekija Komunalno Vrilo ko to još ima

  Like(0)Dislike(0)
 9. POŠTOVANOG GLAMUZINA TREBA DRŽATI ZA RIJEČ,JER VJERUJEM DA JE POŠTOVANI GOSPODIN U PRAVU,PA JE SADA NA BRIZI OPĆINARA I OSTALIH STRUKTURA VLASTI DA SE POSVETE TOM ZADATKU I REALIZRAJU OVA OTKRIĆA ,KOJA MOGU VRATITI GRUDAMA ONO ZAŠTO SU I UTEMELEJNE GDJE JESU A NJENIM GRAĐANIMA RADOST I POVIJESNU SLIKU TOGA PODRUČJE KOJE JE ,ZBOG MEDITERENSKE KLIME,NEKADA BILO NA VISOKOM STUPNJU RAZVOJA PROIZVODNIHMATERIJALNIH SNAGA ,GDJE JE CVJETALA CIVILZACIJA.
  PA GRUDE,KAD IH POGLEDA DOŠLJAK ,STIČE DOJAM O NEKAD VELIKOM CIVILIZIRANOM NASELJU U KOJEM JE ŽIVOT BUJAO ,JER SU SVI KLIMATSKI ,GEOPOLITIČKI I GEOSGTRATEŠKI UVJETI POGODOVALI RAZVOJU JEDNE CIVILUZACIJSKE NASEOBINE. BIO BI SRETAN I ZADOVOLJAN KADA BI SE ,VEĆ SUTRA ,OPĆINSTVO USPJELO AĐUSTIRATI I USMJERITI NA REALIZACIJU OVIH GEOLOŠKIH NALAZA.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.