Nakon što je prije nekoliko godina, odvozom komunalnog otpada na deponij u Mostaru, riješen problem deponiranja otpada na neodgovarajućim lokacijama, općina Ljubuški uskoro bi mogla dobiti i reciklažno dvorište.

Dodatni iskorak

Naime, u tijeku su razgovori vodstva općine Ljubuški s vodstvom općine Grude kako bi zajednički realizirali projekt koji će osigurati čišću životnu sredinu stanovnicima ovog dijela Zapadnohercegovačke županije. “Već neko vrijeme pripremamo dodatni iskorak u odvozu i prikupljanju komunalnog otpada. Tvrdim kako smo jedna od rijetkih općina koja je spremna i na razvrstavanje otpada, odnosno izgradnju reciklažnih dvorišta, te pokušavamo s vodstvom općinom Grude naći zajednički jezik glede realizacije ovog projekta”, kazao je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. Ističe kako projekt nije isplativ ako ga radi samo jedna općina. “Cilj je zajednički realizirati projekt jer broj stanovnika pojedinačno u općinama Ljubuški i Grude, kao i struktura tog otpada nije takva da bi njegovo sortiranje bilo financijski isplativ projekt”, kaže Barbarić. Dodaje kako reciklažna dvorišta zahtijevaju i dodatna zapošljavanja u ovoj oblasti.

“U planiranju projekta reciklažnog dvorišta vodi se računa da konačna usluga saniranja komunalnog otpada ne bi značajno poskupila građanima”, ističe Barbarić. Naglašava kako su reciklažna dvorišta budućnost, odnosno da se BiH približavanjem Europskoj uniji treba prilagođavati u različitim oblastima, pa tako i u ovoj.

Sortiranje otpada

“Nije zanemarivo pogledati kako to izgleda u Republici Hrvatskoj, a kako u Sloveniji i koju cijenu stanovništvo plaća za prikupljanje, odnosno sortiranje komunalnog otpada”, navodi Barbarić. Uz reciklažna dvorišta, radit će se i saniranje jednoga od najvećih deponija na području ove općine, a koji se nalazi neposredno uz naseljeno mjesto.

Naime, sedam godina se komunalni otpad s područja većeg dijela općine odvozio na deponij u naselju Bučine te je, zbog stanovništva koje živi u tom dijelu općine, nužno izvršiti kvalitetnu sanaciju tog odlagališta. “Radi se na projektnoj dokumentaciji ispitivanja sastava i količine otpada na toj lokaciji te bi tom dokumentacijom trebalo biti predviđeno otkopavanje, razvrstavanje i odvoz tog otpada s obzirom na to da se nalazi neposredno uz naselje, uz grad, te je naslonjena na Trebižat”, zaključio je Barbarić.

VL

13 COMMENTS

 1. Imaju oni i pročistač koji ne radi.ulozi pa pokvari a smeće sto pokupe ostave na bilom brigu da smrdi

 2. Jos jedna predizborna. No ovaj put se vise ne spominje zaobilaznica..niti sjeverna niti juzna..pa cak se ne spominje niti prijekat kruznog toka na Prispi. Smislili su sada nova obecanja.

 3. Pa zašto Prispa imala rasvjetu to je daleko od centra gruda,bitno da je rasvjeta prošla…sve do gorice ,medovica,dragicine itd

 4. Dakako.bitno je da su napravili zaobilaznicu bez početka nit kraja i da su tada zatrpali topalu ,tj bunar iz kojeg su se cjele natapale.nisu mogli usted polja zaobic.i bitno je da su iza duhanske stanice srušili magacin vode

 5. Seljaci ostali seljaci,
  grude stvarno nisu zaslužile bit središte
  dajte nama to u ružiće

 6. pa središte ije u Ružićin i MUP i Vijoletine tvornice i carina idisu Grude u njima je samo komitet i kino a ijesu kino

 7. Koliko svaki kafić baci nepovratnih boca od soka i piva svaki dan? Koliko kafić baci smeća svaki dan? A znate li što je u kafiću jedini otpad? Opušak od cigarete, sve drugo se može reciklirati ili bar odložiti da ne pravi veliku smrdljivu hrpu. Čepovi su metal, talog kave može na kompost, kartoni i papiri, te folije se već prikupljaju. Neka krenu prvo od kafića, prvo edukacija, pa pa ako netko od njih ne reciklira dodatna edukacija, i ako ne želi reciklirati oduzimanje dozvole za rad.

 8. Svakako pozdraviti ovao prikupljanje otpada i reciklažu.
  Međutim puno će vremena proći i da se svaki dan educiramo, da bi ovaj projekt zaživio u nas. Jednostavno smo nepoučljivi i tvrdoglavi. Ljudi iz auta kroz prozor bacaju opuške, kad gule kutiju cigareta, onda najlon i sve kroz prozor na ulicu. A da ne govorimo o majdenima po selima smrad na sve strane od neodgovorni mesara koji bacaju iznutrice i kože u majdene itd. itd.
  Mislim da bi trebalo prije rješiti divlje deponije a onda educirati ljude nekoliko godina da bi ovo počelo funkcionirat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here