Grude – mjesto s najmanjim brojem siromašnih u županiji (VIDEO)

U Zapadnohercegovačkoj županiji povećava se broj nezaposlenih. Političke strukture nisu pronašle niti traže rješenje za problem odlaska sve većeg broja građana iz ove županije. Ako se u cijeloj priči mogu izdvojiti svjetliji primjeri, onda je to općina Grude, navodi FTV.

Mjesto je to s najmanjim brojem siromašnih u ZHŽ-u – ali ih ima. Dok su tekle pripreme za razgovor s načelnikom Ljubom Grizeljom – jedna gospođa prišla je moleći za pomoć – zbog velikog duga, prijetilo joj isključenje struje. Načelnikov telefonski poziv umirio je korisnicu socijalne pomoći – barem nakratko. Otišla je na adresu gdje će joj se pokušati pomoći da lakše vrati dug.

“Ono što mi možemo raditi i što u kontinuitetu radimo je da dajemo određeni značaj stvaranju gospodarstva, stvaramo pozitivnu poduzetničku atmosferu, da su općinske službe maksimalno u funkciji razvoja poduzetništva”, kaže Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

Ni približno tomu nije u drugim gradovima ove županije. Ekonomska migracija ih vraća u teške sedamdesete. Obitelji odlaze i ne misle se vraćati. O tome niti vijećnici, niti zastupnici nisu ozbiljno razgovarali na sjednicama.

“Mislim da politiku to puno ne sekira, osim u vrijeme izbora. Dosada nisu nešto puno napravili. Ne vidim što bi mogli napraviti u budućnosti da se taj trend promjeni, da se to zaustavi, jedino čemu se možemo nadati su inicijative privatnika, otvaranje novih tvornica, čega je bilo u prošloj godini, ali opet kažem – politika nema velike veze s tim”, navodi analitičar Velimir Begić.

Prvi mjesec nove godine dočekalo je 11.393 osobe u nadi da će pronaći posao. Najviše od osnutka županije– najviše ih je u Ljubuškom.

Kako tvrdi Darko Marić, koordinator za odnose s medijima CCI-ja, problem niske produktivnosti kontinuirano je prisutan u radu same Skupštine i izuzetno je niska realizacija obveza iz programa rada što je na neki način problem koji se pojavljuje već dugi niz godina.

Dok ove brojke rastu, potezi političara su u opadanju.

10 komentara

 1. Vuka zna pogodit tajming.

  Like(8)Dislike(0)
 2. moglo se zeni pomoci a da netreba sliku stavljati ,nemora svak znati o kome se radi.

  Like(1)Dislike(4)
 3. moj ljubo ti ovom nisi pomoga nikako neka privatnika

  Like(0)Dislike(3)
 4. Vuka kraljica samo se sa uvazenim osobama druzi haha

  Like(1)Dislike(0)
 5. Dok je Grafotiska nece bit krize u opcini

  Like(0)Dislike(0)
 6. Čijoj Posuškoj ili našoj?

  Like(1)Dislike(1)
 7. ajde Lljubo ne seri , pravo ti se oslačalo biti načelnik pa bi htio još jedan mandat a oko kuće ti sama sirotinja pa tako po ciloj općini Grude.

  Like(1)Dislike(0)
 8. komunjare

  Like(0)Dislike(0)
 9. ima covik pare

  Like(0)Dislike(0)
 10. koje laži da institucje i općini izlaze u susret građanima baš suprotno samo gledaju svoje interese a narod odlazi i nemisli se više vraćati GRUDE svake godine broje manje stanovnika

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.