Grude: Mladić pokraj kuće ubio poskoka dugog 40 centimetara

Mještani naselja Podledinac u općini Grude ubili su u subotu u poslijepodnevnim satima poskoka, jednu od najopasnijih hercegovačkih zmija.

Poskok, dug otprilike 40 centimetara, ubijen je u blizini obiteljske kuće.

Kako je za Bljesak.info rekao mladić koji je ubio zmiju, prvo su je vidjeli u blizini kokošinjca, nakon čega je zmija pobjegla u zid.

”Nakon što nas je čula, zmija je pobjegla u zid, pa smo naložili vatru i natjerali ju da izađe iz zida, a potom ubili”, istaknuo je mladić.


Inače, poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz obitelji ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azija. 

Inače, griz poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.

Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi. Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 – 40 mg ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza. Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 – 50 mg.

Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 – 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. 

18 komentara

 1. Svaka čast jedan manji mogao je nekog ugristi

  Like(7)Dislike(1)
 2. Haha zmije nečuju kolko ja znam

  Like(1)Dislike(4)
 3. Glupi li članaka na grude online u hercegovini se u prosjeku ubije 50 zmija svaki dan naj bolje da za svaku napišite članak

  Like(11)Dislike(2)
 4. Ovo je blavor

  Like(1)Dislike(2)
 5. Babor samo ga obojalo temperan. Ledinačka posla

  Like(0)Dislike(1)
 6. Ajde u nas kod kuće ima od 121,7cm ali baš čistokrvni ja baš jučer izmirio dok se sunča. Taj vaš je mješanac kolina slici,nije to pravi. Naš miran nikog ne dira još nam tice u vrtlu lovi. Ne bi ga ubio nema tih para.

  Like(2)Dislike(2)
 7. A vijesti… kako je moguće da grude.com nije prvi ovo objavio?

  Like(3)Dislike(0)
 8. Imam i ja jednog pitona 20cm

  Like(0)Dislike(0)
 9. koji glup portal majko…objavili da je neko ubio poskoka javno???A ubijanje ove zmije je zabranjeno…

  Like(4)Dislike(3)
 10. Za luđaka
  Da se nisi potpisao opet bi luđaka čitatelji prepoznali

  Like(2)Dislike(0)
 11. Nevjerovatno,tako dug poskok… Daj bogati ako bude ubijen duzi bar pola cm objavite kao udarnu vjest. Ja neki dan ubija poskoka ako nije bilo u njemu 70 cm nije manje. Ili triba donit zmiju i mirit da se objavi. Pa to je grijeh ubit malog zmijica od40.

  Like(0)Dislike(0)
 12. Za stroma:
  Ti si vjerojatno ubio gustera tu negdje ispred kuce, pa od straha ti se ucinilo da je poskok. ?

  Like(2)Dislike(0)
 13. Danas na Ledincu u Jarikovistu u 13 sati i 15 min, izmedju tri kuce mladic od sesdeset ikoju ubio plavostriga (zenka od poskokoga) od 85 cm i izlozio je na stine u Badinjam vidide kako smo mi u Jarikovistu ucinkoviti i sada krecemo u likvidaciju ostalih zmija,na nasem terenu sa stapom i krscenom vodom pa ce nam doci Bozija milost !!!

  Like(0)Dislike(0)
 14. Za luđaka:
  Aj molim te napiši kako ti svog držiš jer imam i ja jednog od 21cm pa kako ga god okrenem one ga primjete i onda utuže ja bi ga vidila…

  Like(1)Dislike(1)
 15. Oklen poskok u hercegovini?!!!
  E svasta! Smak svita!

  Like(1)Dislike(0)
 16. dakle,hercegovačka zmija ?
  a šta je imala putovnicu kraj sebe u trenutku tragične smrti !?

  Like(1)Dislike(1)
 17. I moj 21

  Like(0)Dislike(0)
 18. Zmije su opasne a i dobre.Ako je nediras necete apast.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.