Grude: Naglo zahlađenje izazvalo velike štete u poljoprivrednim kulturama

Niske temperature, koje postaju uobičajene za travanj, i ove godine su počinile velike štete na mnogim poljoprivrednim kulturama u grudskoj općini. Vinova loza, krumpir, kao i mnoge druge povrtlarske i voćarske kulture uništene su zbog niskih temperatura koje su zadesile biljke u samom početku njihove vegetacije. Tlo i zrak su bili jako zagrijani nakon visokih proljetnih temperatura i bilo je očekivano da će dolazak hladnog vala ostaviti veliki trag na poljoprivredi.

Stanje bi moglo biti još i gore, ako se obistine meteorološke prognoze koje najavljuju nastavak niskih temperatura, a najgore bi moglo biti u noći s petka na subotu. Štete će se zasigurno zbrajati u voćarstvu, pčelarstvu, vinogradarstvu, kao i u mnogim drugim kulturama.

Zaštitu od mraza je praktično nemoguće uraditi, ali preporučuju se metode spaljivanja biljnog otpada u nasadima tijekom noći kako bi se ublažilo smrzavanje izdanaka, a također postoji i metoda natkrivanja nasada na otvorenom i to agrofolijama ili mrežama koje mogu da ublaže šokove

Poljoprivrednici će morati sačekati da se vrijeme proljepša kako bi mogli točno utvrditi koliko im je štete nanio travanjski led.

grude-online.info

4 komentara

 1. Srića da sam posika lozune isplati se) i krumpire dobro zavalio motikom… (ni oni se ne isplate, nego mater navalila)

  Like(2)Dislike(2)
 2. Opet 1:0 za poljoprivredne ljekarne. Uzet agrofoliju i prekriti zasad

  Like(2)Dislike(0)
 3. Opet neces bobe jedne ali ima makedonsko

  Like(2)Dislike(0)
 4. Pusto se mi Gruđani satrali oko poljoprivrede……… Sve skupa što smo posadili može stati na 4 šlepera i prodati se u Čapljini do podne!!!! A svi bi htjeli neke poticaje al za ŠANKOM!!!!! Čast pojedincima!!

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.