Grude: Obilježavanje svetkovine Svih svetih na mjesnim grobljima (FOTO)

Danas je katolički blagdan Svi sveti – dan spomena na kršćanske mučenike.

Tradicionalno, tog se dana posjećuju posljednja počivališta članova obitelji i najmilijih, uređuju njihovi grobovi, nosi svijeće i pale svijeće.

Kao i svake godine, tako je i ove u 11 sati služena sv. Misa na glavnom grudskom groblju Gomilica, a misno slavlje predvodio je fra Stanko Pavlović.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom “svi sveti” ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: “Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi.”

20161101_104804 20161101_104808 20161101_115744

 

4 komentara

 1. Koliko ih ove godine pali svijece, a dogodine ce se njima paliti

  Pocivali u miru

  Like(14)Dislike(3)
 2. Pajdo pokojnika se treba sjetiti a tko ce kad umrijeti to Bog jedino zna

  Like(13)Dislike(2)
 3. Slike??? bravo fotograf kad se budem zenit slikat ces mi..

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.