Grude: Slučajno ubio zmiju na svom prozoru

– Znaš, ranjena životinja je najjača, kad se mora obračunati s protivnikom pred smrt. Tako je i sa zmijama. Sad su im posljednji trzaji pred jesenski san i sad su jako opasne, piše Večernji list BiH. Imali smo nekoliko prohladnih dana, sad javljaju vrućine i zmije će biti itekako uznemirene. Vrijeme se promijenilo, a promijenilo je i nas ljude, kamoli životinje – govori nam stariji čovjek u Grudama koji tvrdi da, ako se ovakve temperature nastave, zmija može biti i u kasnu jesen, a kamoli u kasno ljeto.

“Nesretan slučaj”

Sjeća se i tragičnih situacija sa zmijama iz ranijih jeseni. Primjerice, poskok je na stablu gotovo pa neprimjetan i dok se nekad hodalo poljem, znalo ih se zateći, a bilo je, nažalost, i tragičnih situacija. – Čovjek zaspe pod stablom, a kasnije ga pronađu mrtvog, promijenio boju… zmija ga ugrizla – govori nam. Prije nekoliko dana jedan mještanin Gruda slučajno je ubio zmiju na svom prozoru. Slučajno, zato što je zmija provukla glavu između dijela koji drži staklo i okvira pa je zatvarajući prozor došlo do “nesretnog slučaja”. – Nisam mogao vjerovati kad sam vidio gdje se zmija nalazi i na koji način se sve odigralo – govori nam Gruđanin koji se ovih dana susreo sa zmijom te nam poslao fotografiju. Sreća je, bez obzira na vrstu, što nitko od djece nije naišao jer dijete lako doživi šok.

Stručnjaci, govoreći o opasnostima od zmija u kasno ljeto i jesen, ističu da su zmije ujesen opasnije danju i tada najviše napadaju.

Svojedobno je veterinar Stjepan Prgomet za Večernji list komentirao pojavu zmija u kasno ljeto i u jesen, s obzirom na to da je prije nekoliko godina vladala velika pojava zima i u listopadu. – Temperatura je još uvijek visoka da bi zmije ušle u fazu hibernacije. Kako bi došlo do toga, temperatura mora biti ispod 10 stupnjeva. Ove godine još nismo imali takav pad temperature, tako da je sasvim normalno da zmije i dalje možemo vidjeti u prirodi – rekao je svojedobno za Večernji list BiH veterinar Stjepan Prgomet, a ta se situacija može primijeniti i na ovu godinu.

Najugodnije temperature

Moraju proći tjedni i tjedni da bi se nakon vrućina zmije povukle u legla i ušle u fazu hibernacije. Zoolog Zoran Tadić kazao je kako je zmijama najugodnije na temperaturama od 24 do 28 stupnjeva. – Najviše sam poskoka našao na temperaturama oko 24 stupnja, i to kad ima naoblake. Zmija se ne voli “pržiti” na suncu – kaže Tadić.

8 komentara

 1. mogao je i prozor oprati nekada

  Like(12)Dislike(17)
 2. A sigurno je kod tebe čistij

  Like(22)Dislike(0)
 3. Za haha.
  Nisam znao da i ti cistis redovno prozor od garaze.

  Like(13)Dislike(1)
 4. Do sada nisam vidio da zmije napadaju vec se brane kad si dosao istoj na njeni teren!Malo pazi kad hodas ili dobre cizme i nista te nece iznenaditi.Nezgodno je kad npr beres grozdje a zmija na lozi i slicno.Ona se osjeti napadnuto!

  Like(4)Dislike(1)
 5. I mene prozor bode oko.al kad je od garaze ne zamjerim.nek je zmija platila glavom

  Like(5)Dislike(0)
 6. prema slici ovo nije otrovnica – neka vrsta mišarice, bjelouške ili slično, u svakom slučaju zmije ne treba ubijati osim u slučajevima otrovnica na naseljenom mjestu, jer za sve vas koji ne znate — ZMIJE JEDU ŠTAKORE, ŽOHARE I brojne sitne gamadi — tako da se pitajte šta bi više voljeli da vam je po kući u podrumu i okolo kuće – ZMIJE ili ŠTAKORI I GAMAD ??

  Like(1)Dislike(4)
 7. Rađe bi stavljao otrov za stakore i zohare a ne da mi zmija ujde djete bila otrovnica ili ne

  Like(9)Dislike(0)
 8. zzz – Frajeru ti nisi dobar..

  Like(2)Dislike(3)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.