Grudska zastava na Mosoru (FOTO)

Iako se sa svojih 25 km dužine i najvišim vrhom od svega 1339 m n/v (Veliki Kabel) Mosor se ne ističe masivnošću pored ostalih dalmatinskih planina, ipak se smatra kolijevkom dalmatinskog planinarstva.

Nakon dužeg planiranja društvo prijatelja ljubitelja prirode iz Gruda, Posušja i Neuma prošli vikend je ostvario uspon na dva mosorska vrha Vickov Stup i Veliki Kabel. Krenuli smo iz sela Gornje Sitno građenom kamenom stazom do planinarskog doma „Umberto Girometta“.

Nakon kraćeg odmora i osvježenja nastavili smo uspon,između Girometine vidilice i Istarske glavice, prema Vickovom Stupu 1331 m n/v, s kojeg pruža prekrasan pogled prema unutrašnjosti dalmatinske zagore. Dalje smo nastavili grebenom u pravcu Velikog Kabla, gdje nas je vrlo brzo zatekla kiša. Kamena staza dobro je označena, sve je skliskija, sve teža i opasnija, naporna i traži veliku koncentraciju za vrijeme hoda, iz tih razloga odlučili smo da dio ekipe odustane od uspona i nastavi sa spuštanjem prema Gajini, zatim prema planinarskom domu.

Drugi dio ekipe nastavlja sa planiranim usponom, teren je malo žešći,s ve sami kamenjar, pravi greben uz stalnu pratnju kiše, prema vrhu Veliki Kabal. Nakon pola sata od V. Stupa stižemo na vrh Veliki Kabel (1339 m n/v) na kojem je postavljen veliki križ, vidljiv sa velike udaljenosti. Zbog kiše i magle nismo imali dobar pogled sa vrha na koje smo kratko boravili. Uslijedio je povratak, negdje za dva sata obe ekipe su se spojile u toplom planinarskom domu,gdje nas je dočekao grah s kobasicom,vrijedne kuharice Silvije.

Nakon objeda i odmora, ostalo nam je još pola sata hoda, spusta do parkinga. Bez obzira na loše vremenske uvjete,danas smo doživjeli puninu radost i ljepotu viđenog, što toplo preporučamo i drugima.

Thumb (1) Thumb (2) Thumb (3) Thumb (4) Thumb (5) Thumb (6) Thumb (7) Thumb (8) Thumb (9) Thumb (10) Thumb (11) Thumb

Blidinje.NET

1 komentar

  1. Mosor simbol Partizana i komunističkih nedaća koje su pratile nas Hrvate nakon 2. svjetskog rata.

    Like(0)Dislike(3)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.