Guslarske i gangaške legende na Božićnom silu u Grudama

U nedjelju 20. prosinca 2015. godine Grude će biti središte guslarskih legendi i starih legendi izvornog pjevanja – gange, u sklopu tradicionalnog četvrtog Božićnog sila kojeg organizira etnoglazbenik Jure Miloš s bratom Damirom.

 

Nastupiti će izvođači na guslama koji dolaze iz cijele šire regije, kao i legendarni gangaši – Jure Begić, Stipe Jelić, Doz i Ledinčani te gangašice iz Crnča.

 

Svi oni koji posjete ovu manifestaciju moći će vidjeti najbolje guslarske i gangaške virtuoze, te će moći uvidjeti raznolikost sviranja i pjevanja na guslama, kao i način ganganja, jednog područja u odnosu na drugi.

 

Ovakav oblik manifestacije jedinstven je u cijeloj široj regiji. Cilj manifestacije je prikazivanje raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama, te poticanje međuljudskih odnosa. Dramsko-izvorna večer, stare priče i pjesme, kroz gusle kao i gangu, na izvoran način svakog izvođača, predstavit će djelić izgubljenog vremena, a ono što je najbitnije manifestacija će povezati izvođače iz različitog kraja gdje gusle i ganga obitavaju.

 

„Sama tematika večeri je zanimljiva. Želimo da se ova večer odradi u izvornom stilu. Pozornica će kao i prethodnih godina biti uređena na starinski način na kojoj će se izmjenjivati guslar za guslarom, potkrijepljeni našom himnom – gangom. Dolaze nam guslari koji su višestruki republički i savezni prvaci, kao i najcjenjeniji izvođači gange poput Jure Begića i Stipe Jelića. Uistinu će se moći vidjeti raznolikost nošnje, umijeće guslarskog i gangaškog tehniciranja, ponašanja guslara na pozornici, raznolikost pjevanja, te će se čuti različite povijesne teme preko gusala“, poručio je Jure Miloš.

 

„Svi oni koji vole i cijene kulturu, običaje, i oni koji vole gusle i gangu, kao i oni koji se žele tek s tim upoznati, ne bi trebali propustiti ovo silo jer će imati što vidjeti. Osjetit će se i onaj starinski ugođaj koji je krasio domove naših predaka, pogotovo u Božićno vrijeme“, ističu braća Miloš.

Početak manifestacije je u 18 sati u kino dvorani Grude.

grude-online.info

10 komentara

 1. Okrenimo se budućnosti, ostavimo prošlost iza sebe.

  Like(0)Dislike(6)
 2. Narod bez povijesti je narod bez budućnosti

  Like(6)Dislike(0)
 3. zasto sve stave isti dan, prosli mjesec tri dogadjaja isti dan, sada u nedjelju u Ruzicima koncert zborova au grudama ganga sve 20.12

  Like(2)Dislike(0)
 4. Zbog toga ti sigurno nećeš ni na jedno ići.
  Da je bilo drukčije ti opet ne bi išao. Pokrij se daskom sidi drvo na drvo!

  Like(0)Dislike(3)
 5. Hoće li bit sa PALA guslari, da širimo bratstvo i jedinstvo.

  Like(2)Dislike(2)
 6. sponzorira li ove godine načelnik?

  Like(3)Dislike(0)
 7. Hvala bogu da se ovo desava dat ce bog pa ce se stari obicaji poceti vise vrednovati.
  Zar ovo nije ljepota a ne doroga i cajke i nocni klubovi sto je izmjenilo bit i postojanje starog Hercegovca kakvog svi pamtimo.
  Dragi moji vratimo se starim obicajima,vratimo Hercegovinu tamo gdje je bila a to je postenje rad i postivanje.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Bolje ito nego istk melos

  Like(0)Dislike(0)
 9. Nije loše tradiciju čuvat stare običaje, to svaki narod ima samo ne triba sirovine forsirat i blećine tipa Žaer, Kišić i slični.

  Like(0)Dislike(0)
 10. Svaka čast braći Miloš na predivnoj organizaciji.Sve pohvale

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.