Hercegovac na godišnjem odmoru

Razgovaram danas s prijateljem o hercegovačkom načinu provođenja godišnjeg odmora.

Pozitivno je to što Hercegovac ima godišnji jer se podrazumijeva da ima posao. Ako se godišnji ne raspoređuje po zakonu nije ni bitno, Hercegovci su svakako vješti u pronalaženju rupa u zakonu. A ako dobiju dva tjedna godišnjeg odmora onda se u većini slučajeva ne odmaraju, nego umaraju.

Godišnji odmori najpovoljniji su za odraditi kućne poslove. U koje god doba poslodavac Hercegovcu pruži priliku za odmor, on tu priliku prokocka ako ćemo se voditi značenjem pojma godišnjeg odmora. Većini Hercegovaca more je kao na dlanu. Neki ga samo gledaju, a ne umoče ni prst od druge ruke. Ovi Hercegovci s mora poslužuju goste koji itekako znaju iskoristiti svoj godišnji. Jednostavno odmaraju.

Ako je moguće naš čojek ne uzima zimski godišnji, jer tada nema što raditi. Klanje gudina (svinja) se obavi subotom, ako zaposleni Hercegovac istu ima slobodnu kroz radni tjedan. A s obzirom da se ne može dovršiti sav posao oko klanja subotom, onda pobožni Hercegovac to dovrši nedjeljom. Ode na misu, vrati se, prekrsti i baci se na posao. Na dnevniku čuje vijest o gužvama na granicama i o popunjenim smještajnim kapacitetima na planinama. Tada pomisli: “Ta nisam lud smrzavati se!”.

Kud ćeš skakati po planinama ili plažama kad je oko kuće toliko nedovršenih radova. Drva ispilati, nešto betonirati, okrečiti, krumpir izvaditi. Još bi se dalo nabrajati. A od svega ovoga ima koristi, a odmor samo košta. Tako misli prosječan Hercegovac. Ako stigne ode vikendom do prve plaže, od toga prevede trećinu vremena na granici, trećinu prespava pod borovima, a preostalu trećinu pije pivo s kumom koji preko ljeta radi sezonski.

I sve bi ovo donekle bilo i prihvatljivo da ovi što odmaraju, bez obzira odakle dolaze, žive lošije od nas Hercegovaca. Čak što više. Automobili su im sjajniji i noviji, kuće s dovršenim fasadama. Imaju dovoljno i krumpira. Imaju i za pojesti i za popiti. A ako i nemaju, barem se znaju odmoriti kako Bog zapovijeda.

Ma, ta će ovi što odmaraju nama pričati, nije to nikada motike viđelo. Neradnici, vala, nakvi!

(Ante Bender)

7 komentara

 1. Tako je.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Slazem se s clankom….imam takvi u susjestvu????

  Like(6)Dislike(0)
 3. ” Čak što više . ” – malo pravopisa !!!!
  ” Slazem se s clankom….imam takvi u susjestvu? ”- opet malo pravopisa !!!

  Inace , sto se sarkazma tice , moglo je i bolje , ali za Grude : DOVOLJNO !!!

  Like(1)Dislike(1)
 4. Za NO NAME… Razmak se stavlja iza zareza, a ne ispred. Malo pravopisa!!!

  Like(1)Dislike(0)
 5. Hvala , ali jos cu malo provjeriti ! Ako je komentirao Prof. Jozo Maric ili Stjepan Glavas , nema potrebe da provjeravam . Za 4 godine kod njih nikada nisam dobio 4 iz zadacnice !!! Uvijek 5 ! Ali dozvoljavam da sam pogrijesio !
  Ali za HRHB , nadam se da si razumio poantu ! Jedan zarez ili tocka – nebitno !!! Ali : cak sto vise ili susjestvu ???? Takav komentar , naravno da nema tezinu ! Nekada je bolje , sto kazu nasa braca dalmatinci MUCATI , nego li gluposti valjati !
  P.S. mislim da se razumijemo
  SVAKO DOBRO

  Like(0)Dislike(1)
 6. NO NAME, nakon što sam vas ispravio, vi opet radite iste greške. Mene bi bilo sramota na vašem mjestu da me osoba od 16 godina uči gramatici hrvatskoga jezika.

  Like(1)Dislike(0)
 7. U pravu si, radim stalno tu jednu te istu gresku ! Zasto bi me bilo sramota ako me osoba od 16 godina uci gramatici hrvatskog jezika ?? Naprotiv, volio bih da su svi tvoji vrsnjaci obrazovani kao i ti ! U svakom slucaju- Hvala !

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.