HERCEGOVAČKE BIKIJADE SAMO U POSUŠJU: To su tradicije koje ne treba zaboraviti

U hercegovačkom kraju su nekada bikijade bile pravi spektakli koje je pratilo preko deset tisuća Hercegovaca i Dalmatinaca.

Najviše ih je organizirano u Posušju i nekada u Grudama. Bikijade su bile pravi događaji i mediji su ih pratili na sve strane. No, u Viru su nam rekli kako bikijade “padaju” i u medijima jer se o njima malo piše. Ipak, ima ih još u posuškom kraju. Ove nedjelje je bikijada u Podzavelimu, potom slijedi velika bitka na Ilijinu brdu na Ilindan te 5. kolovoza u Viru na Dan domovinske zahvalnosti.

 • Ja volim bikijade jer je to naša stara tradicija. Da nema bikijada ne bi bilo ni bikova. Ja sam uzgajivač bikova i sudjelovanja na borbama već 70 godina. O virskoj koridi napisana je poriča knjižćevnika Slave Antina Bage pod nazivom Virska korida, ispričao je 84-godišnji Tadija Đerek (na slici desno) za Večernji list.

5 komentara

 1. Ovaj krkanluk treba zabranit!!!

  Like(3)Dislike(5)
 2. Ako nisi dostojan čuvat tradiciju i običaje nemoj se u svašta miješat.

  Like(5)Dislike(1)
 3. Jaka tradicija

  Like(1)Dislike(0)
 4. to tadija naj jači si a da ne govorim naj stariji bikađžija tkoće tadiju dobit ima vrhunske bikove od pantivjeka ,,u viru nikada nije poražen zna čovik sa bodačima i poručujem svim bikađžijama da ne puštaju svoje bikove na tadijine

  Like(0)Dislike(0)
 5. a sve je to ,,a šta da mu braća grizelj dotjeraju svojeg jablana ,,utjera bi ga u zemlju pod sve oklade jablan udara svojom masom i težinom ,vagan prija 10,dana teži 1430,kg tako navode koji su bili prisutni na vaganju ,ljudi on bi potra sve bikove al nema prilike da se bode javno ,,al nastupa il ne on će ostat ponos gruda sovića i gorice ,dotrajem 1000,kg žita za jablana

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.