Hercegovački Einstein: Elektrotehničar koji je izradio borbene letjelice SAD-a i NATO-a

Krešimir Mikulić iz Hercegovine je elektrotehničar koji je sudjelovao u izradi legendarnog američkog B-1 bombardera, Black Hawk helikoptera, radio je helikopter za NATO, autokompanije Hondu i Toyotu, zatim na zrakoplovu američkog predsjednika. Bio je suvlasnik tvrtke za zrakoplovni program zajedno s vlasnikom svjetski poznate tvrtke L’Oreal.

No krenimo redom, i to Krešimirovim redom koji počinje u Vučipolju, u općini Posušje, gdje su Krešini roditelji čuvali ovce od proljeća do jeseni. A njegovo podrijetlo je iz Gruda, iz mjesta Mamići.

Krešo je rođen 13. rujna 1934. godine.

”Vučipolje zvuči kao da tu vladaju vuci, a meni se čini da su me vukovi pratili od početka života do sada. U Vučipolju smo imali kuću sagrađenu od kamena i slame i tu smo bili od proljeća do jeseni, nakon čega smo se vraćali u Mamiće”, govori u velikoj ispovijesti za Večernji list “Hercegovački Einstein”, kojem nalikuje i izgledom, a i radom.

U njegovoj obitelji bilo je desetero djece, a kad je imao mjesec dana Krešu su “otpisali” iz života.

”Pošto nije bilo mjesta na kolima, majka me je stavila u košaru sa sijenom i prekrila me krpom objesivši me ispod kola. Kad smo nakon sati i sati vožnje došli kući u Grude, zaboravili su na mene. Majka se sjetila navečer i počela plakati jer je mislila da sam mrtav, ali evo preživio sam”, kroz smijeh se prisjeća danas 83-godišnji Krešimir Mikulić.

Život u tom vremenu nije bio nimalo jednostavan. Krešimir je bio najmlađi od braće, te je i on bio prisiljen, kao mnoga djeca u tom vremenu nositi odjeću koja bi braći dotrajala. S osam godina krenuo je u školu u Cerov Docu, a u nju je pješačio tri kilometra, bos.

4 komentara

 1. A miloga ti

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ovoga je učija pokojni Baja

  Like(0)Dislike(0)
 3. Za Anonimno nije ga ucija pokojni Baja , on je samo godinu dana stariji od njega.

  Like(0)Dislike(0)
 4. A to je sigurno netko tamo od Gundeljovica, ko neznam. More biti bususic.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.