Hercegovački pas Ban Sokol proglašen najboljim na svijetu

 

Hercegovački pas Ban Sokol na svjetskoj izložbi pasa osvojio je 1.mjesto u razredu zrelih mužjaka i 2. mjesto u kategoriji od svih mužjaka.

Izložba se odvijala od 10. do 14. lipnja 2015. godine u Milanu, a tornjak bh – Hrvatski pastirski pas Ban Sokol, na ovom najprestižnijem svjetskom psećem natjecanju ‘pomeo’ je konkurenciju od oko 30 tisuća pasa iz čak 68 država svijeta. OSvojivši simpatije izuzetno strogog žirija Ban Sokol je Bsnu i Hercegovinu svrstao na sami vrh ljestvice posjedovanja najcjenjenijih svjetskih psećih pasmina, piše Dnevni list.

”Talijanski sudac koji je ujedno bio i jedan od najstrožih sudaca vodi jako puno računa o čistoći i njegovanosti psa. On je bio oduševljen iskonskom psećem nagonu, energijom i karakteru mog psa koji je neustrašivo šetao po dvorani. U velikoj hali gdje je bilo na desetine rasa koji su čak i krupniji od tornjaka, Ban Sokol je u svakom smislu dominirao.  Suci su narušili protokol čak 20 minuta diveći se i analizirajući Sokola što nas je zaista fasciniralo. Bio sam u isto vrijeme i preponosan i presretan”, rekao je Ante Brajko vlasnik Bana Sokola ističući kako se nije nadao ovakvom prestižnom plasmanu svoga psa.

Na natjecanju je nazočilo 200 uglednih kinoloških sudaca koji su pomno birali najljepšeg psa. Između ostalog ocjenjivala se ljepota psa, stas, zadnje i prednje noge, zubi, uši dlaka i držanje.

Ban Sokol je najviše oduševio žiri svojom prirodnom ljepotom i odvažnošću. Tijekom osmosatnog natjecanja upravo Ban Sokol imao je podignut rep kao da je spreman za borbu, dok su ostali psi čim je završio natjecateljski dio spustili rep što je dokazalo dodatnu odvažnost ovog psa, piše Dnevni list.

Ban Sokol potječe iz uzgajivačnice Petra Bakule iz Posušja, a vlasnik Ante ga je dobio na poklon od prijatelja.

Perica Jukić predsjednik kinološkog saveza BiH u prolazu je primijetio Ban Sokola, te je odlučio potražiti Antu i reći mu kakvo ‘bogatstvo’ posjeduje, te da bi upravo njegov pas mogao imati dobre rezultate na natjecanjima.
Jukić je za Dnevni list kazao potvrdio sve navode ali i dodao nekoliko riječi o samom World dog show-u.

”Svi psi iz naše države opravdali su očekivanja, a posebice Ban Sokol koji je odnio ove vrijedne nagrade. Sokol je pokazao kakvi to potpuno prirodni psi žive na području od Mostara prema središnjoj Bosni. Svi psi su pokazali svoju izvornost, netaknutost i dominantnost a  BiH je ovim plasmanom dala značajan doprinos svjetskoj kinologiji”, kazao je Jukić.

Ban Sokol je inače miljenik svoga susjedstva u Šujici pored Tomislavgrada gdje živi i obitava. Zbog njegove mirne naravi vole ga i djeca i odrasli. I on sam jako voli djecu i ljude općenito. Jedini neprijatelji koje je do sad uspio registrirati njegov vlasnik su mačke i alfa mužjaci koje Ban Sokol ne podnosi niti osjetiti u svojoj blizini.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.