Hercegovina ne odustaje: Milijuni sadnica smilja spremni za jesensku sadnju

Ništa tako pozitivno nije protreslo Hercegovinu kao što je ova revolucija smilja. Svakim danom sve je više hektara u pripremi, otima se tisuće kvadrata kršu kojeg se pretvara u pogodno i plodno tlo za smilje. Ljudi su i dalje jako zainteresirani i na terenu nema nikakvih odustajanja. Ekipa ABCportala je u okolici Širokog Brijega snimila nekoliko fotografija gdje je već počela jesenska sadnja. Poljoprivrednici koriste lijepo vrijeme kako bi što prije obavili sadnju na novim plantažama.

-Svi sade pa neću ni ja gledati šta se radi nego sam evo i ja odlučio posaditi jednu manju plantažu od 5000 sadnica od kojih već na proljeće očekujem kakav takav urod. Već sam dobro upoznat sa uzgojem jer sam radio na nekim plantažama i ne vidim nikakvih problema. Sigurno ću zasaditi još koji dulum zemlje i nadam se najboljem. Ne slušam priče kojih ima svugdje jer prvo treba dati sve od sebe pa ćemo tek tad znati na čemu smo. Išao sam po sadnice u jedan ljubuški agro centar i uvjerio se da su milijuni sadnica ugovoreni i čekaju jesensku sadnju koja evo ovih dana počinje- rekao je novinaru ABCportala Ante Pinjuh poljoprivrednik iz okolice Širokog Brijega.

Samo u Širokom Brijegu u pripremi je tlo za nekoliko većih plantaža koje će biti zasađene u roku od mjesec dana. Ništa drukčije nije niti na području cijele Zapadnohercegovačke županije i dijelova Hercegovačkonetervanske. Priča sa smiljem ide dalje a nova jesenska žetva će doći vrlo brzo, a ona će svakako pokazati trenutno stanje na tržištu eteričnih ulja. Uzgajivači ne očekuju manju cijenu od 3 KM po kilogramu mase. Također, valja napomenuti da će za jesensku žetvu u Hercegovini biti spremno i nekoliko novih destilerija za preradu smilja.

smiljari-cipavica-0915116 smiljari-cipavica-0915216 smiljari-cipavica-0915316 smiljari-cipavica-0915416

6 komentara

 1. Mozeli iko objevitigdje se moze prijaviti za rad sadnje cmilja.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Na portalu Usaditcutiga.ba…

  Like(2)Dislike(7)
 3. Usadi ga materi koja te odgojila takvog krasnog?

  Like(9)Dislike(0)
 4. Usadi

  Like(0)Dislike(3)
 5. Treba probat zasto ne

  Like(0)Dislike(0)
 6. Nema tu ništa pozitivna. Radi toga su uklonjeni mnogi tragovi naše povijesti. Kada cijena padne što onda? Kolika će sveukupna šteta biti?

  Like(2)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.