Hercegovina: Oko 2500 litara ulja od smilja još čeka kupce

Oko 2500 litara ulja od smilja, koje su proizveli članovi Udruženja malih proizvođača smilja u Hercegovini, tzv. klastera, još uvijek čeka na svog kupca, piše Večernji list BiH.

Naime, otkupljivač, koji već mjesecima najavljuje svoj dolazak u Mostar, još uvijek nije stigao, a prema riječima Slavka Andačića, predstavnika spomenutog udruženja, njegov dolazak se još uvijek najavljuje.

– Posrednik s kojim ja komuniciram još uvijek najavljuje kako bi taj kupac trebao doći, međutim, svaki put se dolazak odgodi nekoliko dana prije datuma dogovorenog susreta – navodi Andačić koji čuva sve prepiske s posrednikom kako bi, ako za tim bude potrebe, u određenom trenutku u medije izišao s njima.

On još uvijek vjeruje kako nije riječ o prijevari te da će se kupac pojaviti, međutim, kao osiguranje, predstavnici Udruženja razgovaraju i s još nekim potencijalnim kupcima koji su upoznati s cijenom i količinom ulja koju to udruženje posjeduje.

– Ulje će biti prodano, međutim, hoće li to biti za mjesec, dva ili pet, to je u ovom trenutku teško reći. Međutim, mi vjerujemo kako kupci znaju o kojoj je kvaliteti ulja riječ, a znamo kako potrebe za tim uljem na svjetskom tržištu nisu zadovoljene – ističe Andačić.

Uvjeren je i kako je kriza, koja je stvorena nakon prošle berbe, umjetna te da će proći. – Ulje je na svjetskom tržištu traženo, a cijena nikada nije pala ispod 1600 do 1500 eura po kilogramu – kaže Andačić.

Na pitanje smatra li da ima smisla nastaviti baviti se uzgojem te biljke, s obzirom na to da se bliži jesenska berba, Andačić ponavlja kako je, prema njegovu mišljenju, postojeća kriza stvorena umjetno te će proći.

S druge strane, veliki broj plantažera ovih dana razmišlja o preoravanju plantaža i sadnji nekih drugih, isplativijih biljki.

Jedan dio spreman je i na radikalnije poteze. Naime, budući da su u proizvodnji smilja vidjeli tračak nade za opstanak u Bosni i Hercegovini, a s obzirom na posljednja događanja vezana uz nisku otkupnu cijenu sirovine i neprodaju ulja, dio plantažera odlučio je sreću potražiti u inozemstvu.

Podsjetimo, prije samo tri godine otkupna cijena kilograma smilja kretala se od 5 do čak 7 konvertibilnih maraka, a ljetos je pala na nešto više od jedne konvertibilne marke. Veći problem je predstavljala činjenica što dio proizvođača zelenu masu nije mogao prodati ni po toj cijeni jer nije bilo zainteresiranih otkupljivača.

19 komentara

 1. Od polu proizvoda napravit proizvod plasirat na trziste , samo vise dase ukljuce tehnologija mi smo poznati po odlijevu mzgova

  Like(0)Dislike(0)
 2. Anonimno nadam se da te taj odljev mozga ne boli vrlo

  Like(1)Dislike(0)
 3. Svi ti mozgovi što su se odlili po bijelom svijetu čiste, metu, peru i izmetuju švapske babe, pa se pitam, grdna rano moja, ako nam je to vrhunac pameti, šta je onda ostalo u tamnom vilajetu?
  Taman ko da je i za smilje trebala ikakva pamet.

  Like(3)Dislike(1)
 4. I kozmetiku nije problem proizvest ali treba je prodati.
  U poslovnom svjetu ima poslovica:
  Nije problem proizvest sladoled, treba naći lizače.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ljudi ja sam uzora crvenim plugovima duboko oranje kad sam ga pobra a sa uljem cu zacinjat usalatu

  Like(1)Dislike(0)
 6. Mića iz Pofalića

  Treba mu guzite guzove i zabiti kokurušku u guzicu,samo laže da Ce taj se Francuz pojaviti već godinu dana kako ga nije stid,treba ga uhapsiti i na goli otok da njim,dosta je nama njegovi nabiguzija!

  Like(1)Dislike(1)
 7. Tako je,da ste mu na vrijeme zabili kokurušku u guzicu on bi šutio i mučio a ne narod zajebava pričom o nekom Francuzu koji je kao utvara, sad je vamo,sad je tamo i pričao kako je pare ponio u vreći od mekinja da nam plati ulje…

  Like(1)Dislike(1)
 8. Francuz dolazi sutra ili prekosutra. Kupiće 2000 litara.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Eto me, samo ću nešto vidit

  Like(0)Dislike(1)
 10. Doce francuz kad na vrbi zasvrbi

  Like(0)Dislike(0)
 11. evo mi u kanadi otkupljujemo dobro placamo

  Like(0)Dislike(0)
 12. Javljam se iz Njemačke

  Da vam nije nas u Njemačkoj krepali od gladi

  Like(0)Dislike(0)
 13. Francuzi su stari srpski saveznici, jopet su nam srbi metnuli.

  Like(1)Dislike(0)
 14. Za naivne cmiljare sve ulje iz trebinja i ljubinja otkupljeno po 1010 oer po kilu.

  Like(0)Dislike(1)
 15. Bravo japa kenjac ti ga sklapa

  Like(0)Dislike(0)
 16. rekla sam da cu otkupit dobro placam kodnas to dobro ide da se mazemo gori doli lijevo desno

  Like(0)Dislike(0)
 17. to nije melem kanada da se mazes

  Like(0)Dislike(0)
 18. meni jeste luli

  Like(0)Dislike(0)
 19. Sve lazi i muljatori

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.