Hercegovina sa sramotno malim brojem ”ženskih ulica”

Od Livna do Trebinja, kroz čitavu Hercegovinu, skoro se na prste jedne ruke mogu pobrojati imena zaslužnih žena po kojima su gradski oci nadjenuli imena ulica.

Postoje tako mjesta bez ijedne ulice nazvane po nekoj ženskoj osobi, a ako se ženama i dodijeli koja ulica ona se najčešće naziva po kraljici Katarini. Rijetka su mjesta koja posvete ulicu nekoj od žena iako je nemali broj onih koje su zadužile društvo i zaslužile da im se bar na taj način oda priznanje.

Naime, Livno ima ulice kraljice Katarine i Sestara Milosrdnica. Tomislavgrad uz kraljicu Katarinu ima i ulice kraljice Jelene i kraljice Teute i jedini je odao počast ilirskoj vladarici iz trećeg stoljeća prije Krista.

Posušje uz kraljice Jelene i Katarinu, ima ulice Gordane Bonetti, TV i radio voditeljice, te hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke. Time je ovo mjesto jedinstveno po odavanju počasti svjetski nagrađenoj spikerici, ali i jedino koje je ulici dalo ime po najpoznatijoj hrvatskoj spisateljici i zalagateljici za ženska prava.

Široki Brijeg uz ulice kraljica Jelene i Katarine ima ulicu blažene časne sestre Marije Petković, utemeljiteljice redovničke zajednice Kćeri Milosrđa svetog Franje, ali je grad odao počast i svojoj velikoj likovnoj umjetnici Penavušinom ulicom.

Mostar, iako najveći grad u Hercegovini, ima samo dvije ”ženske ulice” i one su posvećene kraljicama Jeleni i Katarini, a popravni ispit za grad na Neretvi mogao bi već biti na spornim ulicama čije promjene imena, kako se tvrdi, traže i ”jedna” i druga” strana. Naravno, kako to već biva u Mostaru, prvo treba dočekati izbore i novo Vijeće koje će moći donostiti valjane odluke.

Jednu” žensku ulicu” imaju u Grudama i posvećena je kraljici Katarini, a Čitluk ima ulicu Kolske Sestre.

Ljubuški, prednjači po broju ulica nazvanima po ženama, pa ima ulice sestre Silivje Antić, kraljice Katarine, Majke Tereze, Ulicu sestara milosrdnica, Ulicu sestre Konzolate Grgić te Ulicu Kraljice mira. Prozor ima ulicu Dive Grabovčeve, aTrebinje Carice Milice i Majke Jugovića.

Kupres, Stolac, Neum, Konjic i Jablanica nemaju ulica koje su posvetili ženama.

Bljesak.info

1 komentar

 1. O čemu vi majke ti.
  Šta je poanta članka.
  Ulice je uopće glupo nazivati bilo čijim osobnim imenima.
  Svjedok sam već dva – tri puta mjenjanja imena ulica zbog mjenjaja politike,
  a to prvo košta, a drugo frustrira.
  U jednom gradu postoji cijeli blok ulica nazvanih po Jadranskim otocima. Murterska, Kotnatska, Mljecka i sl.
  Zar to nije ok. Tim ulicama se nije mjenjalo ime od kada pamtim, a nema ni potrebe.
  Mogu biti označene i brojevima Prva, druga, treća … ili po imenima zemljopisnih pojmova ili općih imena,
  sučana, mjesečeva, Marina Lukina i sl.

  Jeste li svjesni, ako BiH ikada bude ulazila u europsku uniju da će upitni biti nazivi ulica po Grudama (Viteza Ranka Bobana) i sl. I opet će se mjenjati. Olakšajmo malo ovom narodu život i življenje, a čast i slavu nosimo u srcu, a ne na zidovima. Svjedoci smo da se u Hrvatskoj dižu Franji Tuđmanu spomenici i ulice na svakom koraku, a oni koji to potenciraju potkradaju vlastiti narod, jer nemaju to u srcu već samo na jeziku i u dnevnoj politici.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.