Heroji se nikad ne zaboravljaju: Goran Spajić „Gogo“

Na današnji dan, 20. rujna 1993. godine, na braniku Herceg-Bosne, život je izgubio heroj iz Gruda, Goran Spajić „Gogo“. Bio je pripadnik Širokobriješke Kažnjeničke bojne, a nakon njegove pogibije osnovana je i ATJ Goran Spajić-Grude. Na današnji dan, točno prije 22 godine, tuga je proparala glavni grad Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Na Vrdima je Hrvatski narod izgubio velikog čovjeka, branitelja, vrijednog mladića, domoljuba i viteza Gorana Spajića.

Upravo na onim Vrdima koje su bile presudne da Hrvatski narod u BiH ne doživi potpuni poraz. Početkom rujna 1993. godine, pristižu jedinice iz okolice Sarajeva, koje se raspoređuju u borbeni poredak, a dana 6. rujna 1993. počinje žestoki napad na HVO na pravcu Vrda. Vrdi se nalaze sjeverozapadno od Mostara i da su, kojim slučajem, Vrdi u tom napadu pali, obrana zapadnog Mostara bi bila jako teška, a time i kompletnog Hrvatskog naroda u BiH.

HVO je službeno dobio ovu bitku 4. listopada 1993. godine, no napadi ARBiH-a na mostarskom području su se i dalje nastavili kroz listopad, posebno prema položajima HVO-a u Vrdima. Međutim, snage HVO-a su se uspjele oduprijeti napadima ARBiH i na taj način dobiti rat za Mostar.

Upravo zahvaljujući vitezu Goranu Spajiću i ostalim herojima Domovinskog rata Hrvatski narod je opstao, noseći u srcu čvrsto sjećanje na Gorana i druge velike branitelje koji su utkali dio sebe u tisućljetna ognjišta Hrvatskog naroda.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja.

U tišini vječnog doma neka te prate naše misli i molitve …

Počivao u miru Božjem
Prijatelji iz Kažnjeničke bojne – Grude