HGZ predlaže osnivanje Nacionalnog vijeća za potporu Hrvatima u BiH

Hrvatski generalski zbor održao je sastanak na kojem se raspravljalo o uhićenjima hrvatskih časnika u Orašju i na kojem su doneseni zaključci, koji će biti upućeni Hrvatskome saboru, Vladi Republike Hrvatske i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović a u zaključcima skreću pozornost na pitanje opstojnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Kako prenosi Hina, na sastanku se raspravljao i o 644 istražne radnje koje se provode nad hrvatskim časnicima i vojnicima u BiH, te kako su analizirani slučajevi i mjesta gdje su već neki od njih i procesuirani.

Predloženo je osnivanje Nacionalnog vijeća za potporu Hrvatima u BiH-a te da u tome vijeću pripadnike postrojba HVO-predstavlja umirovljeni general Marinko Krešić.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata pod predsjedanjem predsjednika Generalskog zbora umirovljenoga generala zbora Pavla Miljavca, uz sudjelovanje više od 40 hrvatskih generala i zapovjednika, među kojima više od 30 pripadnika brigada i zbornih područja Hrvatskoga vijeća obrane. Među ostalim, na sastanku su bili umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj, Ivan Adanbak, Drago Dragičević te Miljenko Filipović, koji je pomogao u ustrojavanju HVO-a, a nazočili su i pravni stručnjaci kako bi se događaji u Orašju detaljno analizirali s pravnog aspekta.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.