Hit: Hrvat piše Carini da treba 400l rakije ‘za osobne potrebe’

Po ulasku u Europsku uniju, svoj su danak prisiljeni dati i oni koji primjerice rakiju peku isključivo za osobne potrebe. Njih zakon sada prepoznaje kao male proizvođače te se kao takvi moraju prijaviti nadležnoj ispostavi Carinske uprave.

Mali proizvođač smije proizvesti 20 litara čistog alkohola po kućanstvu, iliti 50 litara rakije. Za svako prekoračenje plaća se trošarina i to u iznosu od čak 53 kune po litri, piše AgroKlub.

Mnogi su vrlo nezadovoljni takvim stanjem stvari, pa se na različite načine žale Carinskoj upravi. Jedan od njih je i mali proizvođač rakije iz Moslavine čije se pismo Carini počelo širiti društvenim mrežama jer je jednostavno urnebesno.

Donosimo ga u cijelosti:

Poštovani, duboko sam iznenađen odlukom da se smije peći samo 50 litara rakije godišnje za vlastite potrebe. Ne znam tko je pisao takva pravila, valjda neki koji sjedi tamo u Briselu, ali takva odluka nije normalna. Ona će nas gurnuti u propast, jer ćemo morati kupovati ona stranjska pića sa samo 40% alkohola. Pa recite vi meni, bi li vama bilo dovoljno 50 litara rakije godišnje? Za vaše vlastite potrebe? To vam ispada jedno deci i pol rakije po danu, a to nije niti za lijek!!! To je za one balavce, a svakom pravom Hrvatu sve ispod 300 litara se ne računa.

Ja sebi inače ispečem oko 300 litara godišnje – malo da ja imam svaki dan za sebe, malo da počastim prijatelje kada mi dođu. S time mi žena pere prozore, koristim je kao antifriz, a ako ponovo počnu rasti cijene gorive, voziti će i Jugo na nju. Ako mi dođu vaši inspektori, i njih ću počastiti, i svakome od njih dati po jednu litru da imaju za doma. Ako im je to malo, dati ću im još jednu, i još jednu. 

Ja rakiju ne prodajem, ali za nju živim, pa vas ovim putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara, ma za svaki slučaj 400 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe. U protivnom, spreman sam ići na sud da dokažem svoje potrebe. 

Ajde uzdravlje!

Radi li se o ‘lažnjaku’ ili pravom pismu, procijenite sami. Nama izgleda prilično legitimno. Naravno, ime i adresu čovjeka smo zamaglili.

hit-hrvat-pie-carini-da-treba-400l-rakije-za-osobne-potrebe-400x600-20150312-20150326090231-52761f95c83164467c5db25e24e9a5d2

24sata.hr

3 komentara

 1. nije ništa slaga to sam vidio da po selima rakiu koriste za razno razne svrhe.
  ja potrošim 20l rakije godišlje a nepijem je: skidam temperaturu s njom,dezifekcija i sl.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Nikad mi neće biti jasno zašto se uništavaju tradicionalne vrijednosti.
  Pa mi trenutno imamo više zabrana nego u doba komunizma, a tretiraju
  nas kao slobodne ljude.
  Ako netko peče rakiju i ne prodaje istu čemu zabrana. Ako netko peče i
  šverca s rakijom onda mu odrapiti kaznu da mu se zavrti u glavi. Čemu zabrane i ograničenja.

  Imamo kvotu ovu, kvotu onu, smije se posaditi ovoliko vinograda, onoliko maslina, smije se proizvesti onoliko mlijeka i sl jer to su europske dozvoljene kvote. Čemu te famozne kvote. Neka ljudi rade i prozvode šta hoće i koliko hoće ako za to imaju tržište, a država nek ubire poreze. Čemu sve te famozne kvote i ograničenja i koga one štite.

  U Hrvatskoj više na svojoj zemlji ne možete posaditi šta hoćete. Postoje kvote i ako su one popunjene vi te kulture ne smijete posaditi, tako je i u stočarstvu, vinarstvu i sl. Ne znam postoje li kvote za posjet turista. Koliko max. turista Hrvatska smije primiti godišnje.
  I onda kažemo da smo slobodni, nezavisni, imamo svoju Državu Hrvatsku.
  Ma nemamo mi ništa. Mi smo obična bjeda koja se opet prodala za šaku eura kao mnogo puta u povjesti. Niti mi imamo ponos niti slobodu, imamo samo dug i nevidljive skupne koje nas i dalje tlače.

  Like(0)Dislike(0)
 3. za mrki:

  što tebe briga Hrvatska ti si bolan Bosanac i živiš u Bosni
  nemoj o nekome drugome da razbijaš glavu jado jadni…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.