Hoće li cijene osobnih dokumenata uskoro biti niže?

Građani BiH plaćaju najskuplje osobne iskaznice i druge osobne dokumente u regiji, a trenutne cijene na snazi će ostati do kraja rujna ove godine, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Agencije za identifikacijske dokumente evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) predloženo je produženje važenja Pravilnika o cijeni osobnih dokumenata do kraja 2016. godine, jer aktualni Pravilnik ističe 30. lipnja.

Ipak, na posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo zaključak o izmjeni Pravilnika o cijeni osobnih dokumenata. Ovim izmjenama trenutne cijene osobnih dokumenata, kao i postojeći Pravilnik, važit će do 30. rujna 2016. godine.

U međuvremenu je Ministarstvo civilnih poslova formiralo Radnu grupu s ciljem analize spornog višemilijunskog ugovora koji je IDDEEA potpisala s kompanijom “Muhlbauer”, koja je tiskala dokumente za građane BiH. Radna grupa će na osnovu zaključaka analize tražiti od Vijeća ministara reviziju ili raskid ugovora s kompanijom “Muhlbauer”.

Ugovor sa spomenutom kompanijom vrijedan je 104 milijuna KM, a zbog optužbe da su u sklapanju tog ugovora zabilježene određene nezakonitosti, Tužiteljstvo BiH je pokrenulo istragu o tome i nedavno izdalo nalog za uhićenje bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana, zbog sumnje da je zlouporabio položaj.

Cijena osobne iskaznice za građane BiH iznosi 18 KM, a cijena vozačke dozvole 60 KM, dok cijena putnih isprava zavisi od starosne dobi podnositelja zahtjeva, a iznosi 50 KM za punoljetne osobe i 40 KM, odnosno 30 KM, za maloljetnike.

U narednom periodu očekuju se dodatni sastanci Radne grupe i Vijeća ministara, kako bi se utvrdio novi Pravilnik o cijenama osobnih dokumenata, a koji bi, kako građani očekuju bio povoljniji kada je riječ o cijeni dokumenata.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.