Hoće li Zadro uspjeti skupiti novac za Pipi?

Dalmacijavino još uvijek nije prešlo u ruke poduzetnika Marinka Zadre. Iako je prošlo više od dva mjeseca od prodajnog ročišta, održanog 23. veljače, procedura još uvijek nije gotova. Nova procjena je da će se sve okončati do početka srpnja, naravno uz pretpostavku da Zadro do tad i uplati traženih 70,5 milijuna kuna. Ako se to ne desi, bit će to kraj za splitskog proizvođača pića.

Zadro je do sad uplatio samo jamčevinu od milijun kuna. Kako bi počeo teći rok od 60 dana u kojem mora uplatiti i kupoprodajnu cijenu, čekalo se da Ana Golub Gruć, stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Splitu, napiše rješenje.

Za to joj je trebalo gotovo dva mjeseca – navodno je zatrpana drugim predmetima. Dalmacijavino joj je dodijeljeno nakon smrti sudca Ivana Basića koji je do tada vodio slučaj (preminuo je u listopadu 2014).

Rješenje je na oglasnoj ploči Trgovačkog suda objavljeno sredinom travnja te je poslano svim uključenim stranama. Nakon što ga one zaprime, kreće rok za žalbu od osam dana, a zatim i rok od 60 dana u kojem Zadro mora uplatiti 70,5 milijuna kuna.

‘Očekujem da će do konca lipnja i početkom srpnja biti poznato je li Dalmacijavino dobilo novog vlasnika’, rekao nam je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Otezanje s procedurom unijelo je dodatni nemir među 200 radnika. Krenule su priče kako se to namjerno radi jer Zadro ima problema s prikupljanjem novca.

On je sam izjavio kako će do potrebnih sredstava doći putem kredita za koji će založiti imovinu svoje pivovare u Grudama. Pokušali smo od njega doznati je li u tome uspio, ali do zaključenja ovog teksta nije se javljao na mobitel.

Kako doznajemo od Lukice Bucata, predsjednika Nezavisnog sindikata Dalmacijavina, Zadro je prije desetak dana posjetio pogon u splitskoj luci zajedno sa sinom Željkom (bezuspješni su bili pozivi i na njegov mobitel)

‘Uvjeren sam da će sve dobro završiti. U suprotnom bit će to kraj Dalmacijavina. Radnici su razumljivo nestrpljivi’, rekao je Bucat.

Zadro je već najavio kako razmišlja o preseljenju proizvodnje iz Splita. Vinariju bi smjestio u Drniš, u kojem su vinogradi, a u Dugopolju bi otvorio moderni pogon za proizvodnju žestokih pića. Najpoznatiji brend Pipi preselio bi u Hercegovinu, odnosno u Grude.

‘Naravno da bih volio da proizvodnja ostane u Splitu, ali logično je da se vinarija preseli u Drniš. Problem bi mogao biti Pipi jer su potrošači naučili na okus koji mu daje voda iz naše rijeke Jadro. Ali vidjet ćemo što će biti. Neka Zadro samo uplati novac’, istaknuo je Bucat.

Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci, Zadro bi trebao postati vlasnik vinarija u Jelsi i Starom Gradu te zemljišta u Vrbanju na Hvaru, a kao dio ponude bila je i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor te skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru.

Zadro je većinski vlasnik Viro grupe, a sin Željko je predsjednik Uprave. U svom sastavu grupa ima dvije šećerane: virovitički Viro i osječku Sladoranu.

tportal.hr

9 komentara

 1. kome se jebe za zadrom sakupio ili ne zar već nije to kupio.,
  ili možda dobio na – lotu -….

  Like(0)Dislike(1)
 2. Pričaš gluposti

  Uplatio je jamstvo od 1 000 000, ali nije kupio. Za gruđane je jako bitno jer bi to značilo da proizvodnja “Pipi” soka dolazi u Grude, što znači nova radna mjesta. Nešto što plaćaš 75 000 000 kn i ne izgleda kao dobitak na lotu… E kad bi se svi prije informirali a onda lupali ko Max po diviziji…

  Like(1)Dislike(0)
 3. Upravo tako. Zadro vam pokreće pivovaru i još ako dovede Pipo u grude to je mnogo novih radnih mjesta, ali vama ni to nije dobro.

  I daleko od tog da je dobio loto, ovo je dosta riskantan potez, mogao je covik nastavit raditi ono sto radi i zivit mirno.

  iz komentara kao prvi moze se vidjeti da nasem narodu nije problem alo nema, nego ako komšija ima vise.

  Like(0)Dislike(0)
 4. ZADRO je prodao dio vlasništva pivovare grude i još nije naplatio zato ičeka ovo sa pipijem jer ni on nije pri novcima zato ovo može još svakako završit

  Like(1)Dislike(0)
 5. Malo mi je u to teško povjerovati s obzirom da je čovjek hrvatski kralj šećera.

  Like(0)Dislike(1)
 6. Prvo
  Sladorana nije osječka nego županjska.
  Drugo
  Zar Zadro veće ne posjeduje pivaru. A Pipi baš i nije neka marka koja bi imala perspektivu.
  Di se taj sok prodaje?????????????????????????

  Like(0)Dislike(0)
 7. Pričaš gluosti

  I Osječka šećerana je u pitanju to je najnovija Zadrina akvizicija. Pivovaru posjeduje i ona će početi s radom vrlo brzo, ali će ostat dio kapaciteta za proizvodnju Pipi-a. Pipi je stari brend, koji je u tranziciji, nedostatkom modernog marketinga zapostavljen, kao i mnogi brendovi ex Yu. Ne znači da angažmanom privatnog kapitala i struke se ne može vratiti na mjesto na kojem je nekada bio. Glupo je reći:Gdje se prodaje… Nekonstruktivni komentari, puni dezinformacija postaju pravilo ovdje…

  Like(1)Dislike(0)
 8. Sto bi prodavao dio pivovare ako sada krece u proizvodnju te češke pive. Koliko je meni poznato radi se o suradnji češki brend, zadrino postrojenj gdje ce čeh imat veći udio u zaradi.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Pipi se nikad neće proizvoditi u Grudama jer taj sok nema perspektivu ovdje. Ima ga skoro u svakom kafiću al se ne prodaje. Njegovo tržište je dalmacija, i to srednja. I zašto bi onda proizvodnju selio u Grude i povećavao troškove…

  Sve ostalo, oko proizvodnje pive ne vjerujem dok ne vidim, ali i kad bude baš me zanima do kada će trajati….

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.